Vratila se u selo predaka: Dragana (29) na planini uzgaja ovce i krave, gaji malinu i kupinu a u slobodno vrijeme trči ultramaratone
Foto:Screenshot/RTS

Na planini ima mir i sve ostalo što joj je potrebno

Vratila se u selo predaka: Dragana (29) na planini uzgaja ovce i krave, gaji malinu i kupinu a u slobodno vrijeme trči ultramaratone

Dvadesetdevetogodišnja Dragana Obradović iz sela Savković kod Ljubovije u Srbiji, živi život na način koji je većini njenih vršnjakinja nezamisliv. Na 1.000 metara nadmorske visine na obroncima planine Bobija, Dragana radi teške fizičke poslove od kojih zarađuje za život, a u slobodno vrijeme trči ultramaratone.

 Život gorštakinje, kaže, bio je njen izbor, i sa planine ne planira nikada da ode.

Život na planini nije lak, ali je, kaže Dragana, za nju jedini zamisliv. Iako je školu završila u gradu, bez razmišljanja se vratila u selo svojih predaka, daleko od civilizacije i savladala najteže poslove. Na obronicima Bobije uzgaja ovce, malinu i kupinu, muze krave i pravi sir.

„Morala sam da naučim da kosim trimerom, da radim frezom, da sa motornom testerom sječem drva. Idem u šumu kada se pripremaju zimi drva za ogrijev. Koliko mi je bilo teško? Kad se mora, mora se“, objašnjava Dragana Obradović iz Savkovića za RTS.

Untitled

Foto:Screenshot/RTS

Na planini Dragana, dodaje, ima najprije mir, ali i sve ostalo što joj je potrebno. I kada odlazi sa Bobije, odlazi na drugu planinu, jer u slobodno vrijeme trči ultramaratone. Svakog dana posle završenog posla na imanju, trči i do 40 kilometara šumskim, nepreglednim stazama.

„Meni je veća draž da ustanem u četiri ujutru da bih negdje izlazak sunca na vrhu dočekala nego da tad prespavam, ili da istrčim ili da ishodam, nebitno samo da se krećem“, priča Dragana.

Iako je, kaže, njen način života ljudima njenih godina neshvatljiv, ona trči jasno ka svom cilju. Do sada je savladala sopstvene strahove i vrhove mnogih planina, a u planu joj je da za nekoliko godina istrči ultramaraton dug 330 kilometara na Monblanu.

Nada se boljoj cijeni malina i ovaca, kako bi sebi priuštila bolju opremu, jer joj je to jedina prepreka ka ostvarenju životnog sna. 

Izvor: RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.