Čuvari tradicije obilježili 54. godine postojanja

Veselo nedeljno popodne u Bijelom Polju: Folkloraši zaigrali na trgu (FOTO/VIDEO)

Nakon kratkotrajnog pljuska , ulicama Bijelog Polja juče oko 15 časova razlio se veličanstven talas mladosti i ljepote. 300 članova Kulturno-umjetničkog društva Tekstilac u raskošnim narodnim nošnjama, djelo vrijednih ruku Jasmine Cvijović, uljepšalo je nedeljno popodne grada na Limu i podsjetilo još jednom na neprocjenjiv značaj tradicije.

Odmjerenim hodom i sa osmjesima na licu mladi Bjelopoljci i Bjelopoljke su upriličili defile koji je bio uvod tradicionalnom koncertu folklora - poklonu sugrađanima.

KUD Tekstilac ove godine obilježava 54. godine postojanja. Ponikao je iz Vunarskog kombinata i od tada do danas evidentirano je preko 2500 aktivnih članova i igrača. Ovo folklorno društvo čiji repertoar obuhvata oko 20tak koreografija juče se predstavilo sa djelovima njih 10.

20180701154337Foto:Kodex.me

Umjetnički rukovodilac i jedan od najzaslužnijih za sjajnu organizaciju Željko Cvijović kazao je za Kodex da se koncert organizuje 5. godinu za redom.

“Učestvuju svi članovi, njih 300, od najmlađih do najstarijih grupa, što je naše veliko bogatstvo. Da bi se jedan ovakav koncert održao i da bismo se prikazali na najboljem  mogućem niovu potreban je jedan ogroman rad od godinu koliko smo se i pripremali”, naglašava Cvijović.

On i Emir Mehonjić kao koreografi zaslužni su za dobro uvježbane i lake korake bjelopoljskih folkloraša.

Uz pratnju mješovitog ansambla koji predvodi harmonikaš Damir Skoko i uz zvuk frule Balše Jovanovića članovi KUD-a Tekstilac su juče unijeli radost u dušu svakog posmatrača, ozarili lice svakog roditelja te nas još jednom podsjetili zašto trebamo biti ponosni na svoje kulturno nasleđe.

Predsjednik Tomislav Timotijević kazao je da je KUD Tekstilac najsjajniji dragulj na mapi kulturnog miljea Bijelog Polja.

“Dostići ovakvu ljepotu, raznovrsnost, harmonične međuljudske odnose nije bilo ni lako ni jednostavno.To se moglo samo besprekornim entuzijazmom i radom”, istakao je Timotijević.

Kako je kazao, članovi se aktivno druže i gaje međusobno povjerenje i prijateljstvo, lišeno svake ideologije, političkih vjerskih i nacionalnih zabluda.

“Ubijeđeni smo da je ljepotom pjesme i igre moguće pobijediti prlaznost, smanjiti našu unutrašnju tjeskobu i širiti vidike za radost, sreću i optimizam”, rekao je Timotijević.

KUD Tekstilac učesnik je brojnih festivala i dobitnik brojnih nagrada. Prema riječima Timotijevića brojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu društvo je bilo pravi promoter rodnog grada Bijelog Polja i ambasador Crne Gore i njene izvornosti i autentičnosti.

20180701153902Foto:Kodex.me

“Radujem se ovakovom napretku i srećan sam što smo sabrali ovu mladost da na njenim izvorima napaja i oplemenjuje dušu a odbacuje poroke, izazove i rizike koje nudi savremeni život. Zato neka ova mladost bude podstrek, ohrabrenje i motiv da svi koji mogu i žele pomognu napredak KUDa Tekstilac”,rekao je Timotijević.

KUD Tekstilac 25. jula gostuje u Gusinju a publici sa juga zemlje će se predstaviti u Kotoru gdje je 17.avgusta planiran zajednički koncert sa KUD-om iz tog grada.

Bjelopoljci ali i svi ljubitelji folklore imaće priliku da ih ponovo vide 25. avgusta za kada je planiran jednodnevni Festival folkorala na kojem će ugostiti kulturno-umjetnička društva iz regiona. Festival organizuju u saradnji sa Turističkom organizacijom i Opštinom Bijelo Polje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.