Francuski mafijaš helikopterom pobjegao iz zatvora (Video)
To mu nije prvi bijeg iz zatvora

Služio kaznu od 25 godina

Francuski mafijaš helikopterom pobjegao iz zatvora (Video)

Francuski kriminalac Redoine Faid (46) izveo je ove nedjelje spektakularni bijeg tako što ga je pokupio helikopter koji je sletio u dvorište zatvora. Služio je kaznu od 25 godina zatvora.

Najmanje trojica naoružanih pomagača izvukla su zatvorenika, inače notornog francusko-alžirskog kriminalca, iz zatvora Seine-et-Marne pokraj Pariza ove nedjelje ujutro oko 11.20 sati, javlja Le Parisien.

Sletjeli su u Gonesu, sjevernoistočno predgrađe Pariza, te nastavili svoj bijeg automobilom. Helikopter je nađen zapaljen, kako je izvor iz policije rekao za France 3.

Prema pisanju francetvinfo.fr, tokom bijega nije bilo povrijeđenih.

Glavni sekretar sindikata Ufap-Unsa rekao je da je zatvorenik “bio u izolovanom području, ali nad njim nisu sprovođene nikakve posebne mjere nadzora”. Potvrdio je i da je helikopter bio registrovan u Belgiji.

To mu nije prvi bijeg iz zatvora

Faid, rođen u porodici magrepskih imigranata, osuđen je na 25 godina zatvora u aprilu ove godine zbog neuspjelog pokušaja pljačke banke 2010. u kojem je smrtno stradala policajka Aurelie Foukuet. 

U aprilu 2013. godine pobjegao je iz zatvora Sekuedin pomoću eksploziva kojim je raznio pet zatvorskih vrata te uzeo četvoricu zatvorenika kao taoce dok nije pobjegao autom u Lil. No nakon mjesec je uhvaćen.

Tokom devedesetih Faid je bio jedan od vođa kriminalne bande odgovorne za oružane pljačke, pljačke nakita i iznuđivanja u pariskoj okolini. Osuđen je na 30 godina zatvora 1997., no pušten je nakon deset godina provedenih u zatvoru.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.