I djeca mogu biti depresivna: Otkrijte uzroke na vrijeme
Foto: Ilustracija

Pratite simptome

I djeca mogu biti depresivna: Otkrijte uzroke na vrijeme

Činjenica je da djeca bilo kojeg uzrasta mogu patiti od depresije. Mnogo je teže pitanje iznalaženje odgovora na pitanje zašto su djeca depresivna, šta kod tako malog bića uzrokuje depresiju?

Da li je to posljedica odnosa djece u predškolskoj ustanovi prema njoj? Možda je u pitanju nešto drugo, ali u svakom slučaju simptome depresije kod djece ne treba zanemariti, jer neminovno dovode do gubljenja samopoštovanja, ali i nekih drugih negativnih posljedica.

Kao i kod odraslih, kod djece i adolescenata javljaju se slični simptomi, s tim što su oni koji karakterišu djecu i adolescente sljedeći:

- Dijete se stalno žali na glavobolju, bol u stomaku i umor;

- Ne pokazuje interes za učešće na priredbama i zabavama koje se organizuju u predškolskoj ustanovi;

- Napadi vriske, stalnog nezadovoljstva, razdražljivosti ili plača;

- Dijete se stalno dosađuje;

- Nedostatak interesa za igru s prijateljima;

- Poteškoće u komuniciranju s drugom djecom;

- Pretjerana osjetljivost i strah od neuspjeha.

Na vama kao roditelju je najveća odgovornost. Morate otkriti uzroke i nastojati da ih eliminišete na najbolji mogući način. Razgovarajte s djetetom i posvetite mu vrijeme.

Izvor: Bebe i mame

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.