Najveća naučna studija pokazala: Ne postoji normalna vagina
Ilustracija

Najveća naučna studija pokazala: Ne postoji normalna vagina

U do sada najvećoj naučnoj studiji zaključak je jedinstven – ne postoji ništa što može da se zove "normalna vagina". Iako je trend posebno mlađih žena operisanje polnog organa, tačnije njegovo sužavanje i korekcija usmina, naučnici sada kažu da su mjerili vulvu ženama i nisu došli do zaključka kolika i kako ona treba da izgleda.

Naime, švajcarski naučnici su ispitali 650 žena od 15 do 84 godine. Mjerenje nije pokazalo šta to treba da smatramo za "normalno" i "prosječno", prenosi B92.

Kako prenosi "Daily mail" toliko je različitih proporcija da je jednostavno moralo da se dođe do ovakvog zaključka iako je labioplastika, operacija polnih usana, u sve većem je porastu širom svijeta. 

Ginekolog dr Kenet Levej kaže za britanski magazin da je svaki pokušaj da se ženska vulva opiše kao normalna i prosječna osuđen na propast. 

"Iskustva žena i njihova mišljenja o tome kako taj dio njihovog tijela treba da izgleda je vrlo subjektivan. Mi kao ljekari ne možemo da kaže kako to treba da izgleda. Ne može da postoji standard za vulvu", rekao je dr Levej.

Imamo slučajeva, navodi dalje ovaj ginekolog, kada žena u tom predjelu izgleda sasvim normalno, ali svjedoči da kada vozi bicikl ima vrlo, vrlo neprijatan osjećaj. Takođe, postoje žene koje nemaju nikakve tegobe, ali na oko se vidi da tu nešto ne štima. 

Prema Američkom društvu za estetske operacije u 2013. godini je 5.000 radilo labioplastiku. Do 2015. ta brojka je porasla na 9.138 žena, a u 2016. je čak 12.666. Labioplastika, odnosno korekcija stidnih usana, hiruški je zahvat smanjenja ili preoblikovanja stidnih usana u svrhu postizanja željenog izgleda ili zbog funkcionalnih problema. 

Nepravilnosti su ponekad urođene, a ponekad se razviju usled porođaja ili usled prirodnog procesa starenja. Osim što izgled stidnih usana može biti uzrok srama, gubitka samopouzdanja i osjećaja nezadovoljstva, javljaju se i funkcionalne smetnje: iritacije, hronične upale i infekcije usled otežanog održavanja higijene, bolno mokrenje, zatezanje prilikom nošenja uže odjeće, nelagoda i bol tokom seksualnog odnosa i bavljenja sportskim ili drugim fizičkim aktivnostima. Hipertrofija malih stidnih usana često dovodi do otežane ili čak onemogućene penetracije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.