Suve usne, crveni obrazi i boja podočnjaka otkrivaju da nešto nije u redu
Ilustracija

Suve usne, crveni obrazi i boja podočnjaka otkrivaju da nešto nije u redu

Stanje organizma odražava se na licu, a crveni obrazi, veliki podočnjaci i ispucale usne mogu biti znak da nešto nije u redu sa nekim od organa.

Nutricionistkinja Fiona Tuk otkrila je šta ovi znakovi predstavljaju i kada treba da odete kod lekara, piše Klix.ba 

Tamni podočnjaci mogu biti nasljedni, ali oni mogu biti i znak da ne unosite dovoljno tečnosti, imate lošu ishranu, stresan način života i slabo spavate. 

"Oni mogu biti znak da su se u vašem tijelu nakupili toksini i da organizam mora da se očisti. Obavezno unosite više vode", napisala je Tuk u svojoj knjizi "Forenzički nutricionista". 

Podočnjaci plavo-crne boje su indikator autoimune bolesti. Za razliku od njih žuto-smeđi podočnjaci ukazuju na to da vam jetra ili žuč ne funkcionišu kako treba. 

"Sve to može biti povezano sa unosom šećera i masnoća ili može biti posledica dugoročnog korišćenja ljekova. Osobe koje jedu brzu hranu imaju žuto-smeđe krugove oko očiju. Tamnosmeđi podočnjaci ukazuju na to da imate neki poremećaj u metabolizmu, a otečeni podočnjaci su znak da imate problem s visokim pritiskom", kazala je. 

Preporučuje se da konzumirate više šargarepe, cvekle, soka od celera, voće i povrće bogato kalijumom, laneno ulje i lisnato zeleno povrće. 

Suve ispucane usne, osim tokom hladnih zimskih dana, mogu značiti da vam fali vitamina B, gvožđa ili cinka. Pijte više vode, jedite fermentiranu hranu, mljeveno meso, cjelovite žitarice i masnu ribu. 

Zajapureni obrazi ili ispucali kapilari mogu biti znak da imate problem sa astmom, sinusima ili plitkim disanjem. Takođe, mogu biti znak ekstremnog hormonalnog poremećaja. Konzumirajte više vitamina C i A i konzumirajte čia sjemenke, kokosovo i riblje ulje, ananas, jabuke, šargarepu i kafu. 

Akne na bradi ukazuju na hormonalni poremećaj ili na to da imate policistične jajnike. Jedite više masne ribe, sjemenki tikve, filtriranu vodu, čia sjemenke, povrće bogato magnezijumom, hranu bogatu vlaknima i povrće poput brokulija. 

Izbrazdano čelo posledica je načina ishrane, jer je ono povezano sa probavnim sistemom. Takođe, može biti pokazatelj netolerancije na određenu hranu. Konzumirajte flitriranu vodu, hranu bogatu vlaknima i cjelovite žitarice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.