Šaranović: Potrebno preciznije regulisati određene procedure
Budimir Šaranović

Predsjednički izbori pozitivno ocijenjeni

Šaranović: Potrebno preciznije regulisati određene procedure

Državna izborna komisija (DIK) saglasna je sa nalazom Posmatračke misije OEBS/ODIHIR da je potrebno preciznije regulisati određene procedure, saopštio je predsjednik Komisije, Budimir Šaranović.

On je, na pitanje da prokomentariše opšte ocjene Finalnog izvještaja Posmatračke misije OEBS/ODIHR o načinu sprovođenja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, kazao da su u DIK-u u potpunosti saglasni sa nalazom misije da je potrebno preciznije regulisati određene procedure, poput postupka verifikacije potpisa podrške predsjedničkim kandidatima.

„Važeća procedura prikupljanja potpisa i nemogućnost DIK-a da provjeri autentičnost potpisa ostavila je prostor za sumnje da je u određenim slučajevima bilo zloupotreba“, rekao je Šaranović agenciji MINA, a prenosi Antena M.

On je podsjetio da je osnovna konstatacija misije da su tokom izbornog procesa poštovane temeljne slobode, da su kandidati mogli slobodno da vode kampanju i da zakonodavni okvir obezbjeđuje dobru osnovu za sprovođenje demokratskih izbora.

„Nema sumnje da su predsjednički izbori pozitivno ocijenjeni u suštinskim elementima koji izborni proces po međunarodnim standardima legitimišu kao fer i demokratski“, rekao je Šaranović.

On je naveo da je konstatovano da su sjednice DIK-a bile redovne i da su uglavnom ispunjeni svi zakonski rokovi, ali da je ukazano na značajne oblasti u kojima je potrebno unaprijediti nivo transparentnosti i profesionalnosti u sprovođenju izbornih procedura.

Šaranović je podsjetio da se u izvještaju navodi da je izborni dan protekao uredno, uprkos manjeg broja proceduralnih nepravilnosti, a da je glasanje i brojanje glasova ocijenjeno pozitivno na gotovo svim biračkim mjestima.

Obrada i prikazivanje izbornih rezultata u određenoj tabelarnoj formi, kako dodaje, je takođe ocijenjen pozitivno u svih 22 opštinske izborne komisije koje su bile predmet posmatranja.

Iako je u DIK-u napravljen maksimalan napor da se omogućimo građanima da, putem online aplikacije, provjere da li su zloupotrijebljeni njihovi lični podaci, Šaranović je rekao da se pokazala potreba da to pitanje bude dodatno regulisano kroz odgovarajuće izmjene izbornog zakonodavstva.

„Saglasni smo sa i sa ocjenom iz Izvještaja da postoji određena kolizija zakona i drugih pravnih akata koja otežava sprovođenje određenih izbornih procedura“, saopštio je predsjednik DIK-a.

Kako je naveo Šaranović, DIK je uputila Skupštini preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva, u cilju unapređenja efikasnosti i transparentnosti izbornog procesa.

„Vjerujemo da će u predstojećem procesu izmjene izbornog zakonodavstva ova pitanja biti kvalitetno regulisana“, istakao je Šaranović.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.