Ženeva: Usvojen konačni izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori
Foto: Gov.me

U okviru UPR mehanizma

Ženeva: Usvojen konačni izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka učestvovao je na 38. sesiji Savjeta za ljudska prava na kojoj je danas, u Ženevi, usvojen konačni Izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori u okviru mehanizma Opšteg periodičnog pregleda Savjeta za ljudska prava.

"Izvještaj koji je uspješno prezentovan u januaru ove godine dao je prikaz ostvarenog napretka, izazova i obaveza Crne Gore na planu daljeg jačanja sistema zaštite i poštovanja ljudskih prava i sloboda. Nakon interaktivne diskusije u okviru pomenute prezentacije, Crna Gora je dobila ukupno 169 preporuka od strane zemalja članica UN, od kojih je prihvatila implementaciju 159", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ministar Zenka pružajući osvrt na prihvaćene preporuke i dajući kratak rezime učinka po tematskim oblastima u koje su dobijene preporuke grupisane, ponovio je nedvosmislenu posvećenost Crne Gore najvišim vrijednostima demokratrije i principima i načelima sadržanim u Povelji UN, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i međunarodnim pravnim dokumentima u oblasti ljudskih prava.

On je istakao da dobijene preporuke Crna Gora vidi kao dodatni podsticaj za unapređenje stanja ljudskih prava u zemlji, te da će nastaviti da sprovodi mjere i aktivnosti koje će osigurati efikasnost institucionalnog okvira za ljudska prava i puno sprovođenje ratifikovanih međunarodnih i domaćih instrumenata.

Zenka je istakao da će se u narednom periodu intenzivirati napori u oblastima od interesovanja u skladu sa dobijenim preporukama.

U završnom usvajanju Izvještaja učestvovali su predstavnici zemalja članica i nevladinih organizacija.

"Pohvaljen je konstruktivan pristup UPR mehanizmu i Crna Gora je pozvana na nastavak napora u cilju jačanja zaštite, poštovanja i ostvarivanja ljudskih prava, te ispunjavanja međunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava. Takođe, predstavnici zemalja članica pozdravili su visok broj prihvaćenih preporuka koje su dobijene u okviru prezentacije Izvještaja u januaru. Dodatno, pohvaljeni su napori u oblasti rodne ravnopravnosti, ekonomskog i političkog snaženja žena, borbi protiv nasilja u porodici, socijalne zaštite ranjivih grupa, zatim u oblasti zaštite djece, lica sa invaliditetom, borbi protiv trgovine ljudima i rad na jačanju nezavisnosti pravosuđa. Generalno, najviše pohvala upućeno je promjeni antidiskriminacionog seta međunarodnih dokumenata", saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar Zenka zahvalio je svim zemljama na učešću u diskusiji, kao i organizacijama civiilnog društva koje su dale prilog i podstakle interes članstva za stanje u Crnoj Gori.

On je još jednom zahvalio i svim državnim institucijama, Instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i nevladinim organizacijama, na kontinuiranom angažmanu i posvećenosti procesu izrade i predstavljanja izvještaja.

Prema njegovim riječima predstavljeni učinak rezultat je zajedničkih zalaganja.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.