Stopirani radovi na rekonstrukciji Doma Revolucije u Nikšiću

Izvođač doveo u pitanje i bezbjednost objekta

Stopirani radovi na rekonstrukciji Doma Revolucije u Nikšiću

Urbanističko-građevinska inspekcija stopirala je 15. juna radove na prvoj fazi rekonstrukcije Doma revolucije, nakon što su autori projekta obilaskom gradilišta ustanovili brojna odstupanja, kako u načinu izvođenja, tako i u obimu radova za koje je izdata građevinska dozvola.

Revitalizacija Doma revolucije, objekta koji decenijama ruži sliku centra Nikšića, započeta je 25. marta.

Radove izvodi preduzeće "Stambeno" iz Nikšića, a nadzor "Urbi pro" iz Podgorice. Autori projekta, međutim, tvrde da je izvođač, nezakonito odstupajući od projekta, ne samo narušio ideju revitalizacije, već je doveo u pitanje i bezbjednost objekta.

Autori projekta Boštaj Vuga, Simon Hartman, Vlatko Nikić, Tomaž Krištof i Dijana Vučinić, u dopisu koji su nedavno uputili ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću, čelniku Direkcije javnih radova Almeru Kalaču i predsjedniku opštine Nikšić Veselinu Grboviću, navode da su nakon obilaska gradilišta "iznenađeni tempom izvođenja radova, ali i zatečeni spoznajom da se ne izvode u skladu sa projektnom dokumentacijom, na koju je izdata građevinska dozvola".

"Nije nam jasno čijom idejom, po čijem projektu i nadležnosti je došlo do neregularnosti, koje - osim što predstavljaju kršenje zakona i kodeksa struke - ukazuju na nepoštovanje prema autoru, zatim i institucijama države koje stoje iza projekta i, na kraju, predstavljaju nelegalan i nelegitiman vid trošenja sredstava predviđenih za adaptaciju i rekonstrukciju" ističu autori projekta.

Oni naglašavaju da su potpuno isključeni iz realizacije projekta obnove, iako je u smjernicama jasno naznačena neophodnost da budu konsultovani. To bi, po njihovom mišljenju, moglo biti "pogubno po cijeli projekat".

"Radovi se ne izvode onako kako je predviđeno, dok se određeni djelovi Doma, iako nepredviđeni našim projektom, realizuju u potpunoj suprotnosti sa načelima definisanim glavnim projektom. Sve to u značajnoj mjeri utiče na degradaciju Doma revolucije i ugrožava dalju realizaciju projekta u skladu sa revidovanim dokumentom, na koji je izdata građevinska dozvola", navode potpisnici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.