Marković: Članstvo u NATO-u trajno vezalo dvije države SAD i CG
Foto: Twitter

Američka podrška ključna za stabilnost Zapadnog Balkana

Marković: Članstvo u NATO-u trajno vezalo dvije države SAD i CG

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je članstvo naše zemlje u NATO-u, u društvu najrazvijenijih država koje baštine neprolazne demokratske standarde, trajno vezalo Crnu Goru sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i izrazio uvjerenje da će američka podrška Zapadnom Balkanu, koja je ključna za dugoročnu stabilnost našeg regiona, ostati visoko na agendi u Vašingtonu.

„Više je razloga koji i ovu godinu u međusobnim odnosi čini posebnom. Pored značaja samog jubileja koji slavi potpisivanje Deklaracije o nezavisnosti davne 1776. godine kao simbola američke demokratije, mi smo početkom ovog mjeseca proslavili i događaj koji nam je obezbijedio mjesto među najrazvijenijim državama i narodima današnjice koje baštine neprolazne demokratske standarde i vrijednosti – dakle obilježili smo prvi rođendan našeg članstva u NATO-u. Isti principi, vrijednosti i ideali za koje ćemo se zajedno boriti i zalagati trajno nas, i na ovaj način, vezuju sa SAD“ – rekao je premijer Marković večeras obraćajući se zvanicama na prijemu koji je povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država priredila ambasadorka Margaret En Uehara.

DgzJLIXcAAtPV

Marković je rekao da članstvo u NATO-u predstavlja novi potencijal i za Državu i za građane, da je naša ekonomija u porastu sa stabilnim pozitivnim trendom kao i da dugoročni napredak podrazumijeva i vladavinu prava, demokratske standarde i fundamentalne slobode.

„Dvanaest godina od obnove državnosti Crna Gora je u reformama postigla puno, ali mora i treba još više. Evropska unija ostaje naš strateški prioritet kojem smo punim kapacitetima posvećeni, i zahvalni smo Sjedinjenim Američkim Državama, što nas podržavaju na tom putu i razumiju naše prioritete i potrebe. Put ka Evropskoj uniji je komplementaran sa našom vizijom društva i vrijednosti. Iako je to težak i zahtjevan put, mi nemamo dilema da ćemo ga preći uspješno i bez kompromisa“ – rekao je premijer

Predsjednik Vlade je na kraju obraćanja ocijenio da je prošlogodišnja posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori pokazala nedvosmislenu američku posvećenosti stabilnosti Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana.

„Podrška Sjedinjenih Američkih Država i transatlantska veza je i dalje ključna za dugoročnu stabilizaciju Zapadnog Balkana, i uvjeren sam da će ostati visoko na agendi prioriteta naših američkih saveznika“ – zaključio je premijer Duško Marković večeras obraćajući se zvanicama na prijemu koji je povodom Dana nezavisnosti SAD priredila ambasadorka Margaret En Uehara.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.