Francuski poslanici brišu riječ 'rasa' iz Ustava, zabranjeno razlikovanje po polu i vjeri
Ilustracija

"Jednakost svih građana pred zakonom"

Francuski poslanici brišu riječ 'rasa' iz Ustava, zabranjeno razlikovanje po polu i vjeri

Odbor Parlamenta Francuske je danas jednoglasno odlučio da se izbaci riječ "rasa" iz prvog člana Ustava i da se zabrani "razlikovanja na osnovu pola".

"Ukoliko ti amandmani prođu i na plenarnoj sjednici kada se bude razmatrala izmjena Ustava, ta rečenica će glasiti: "Francuska osigurava jednakost svih građana pred zakonom, bez razlikovanja na osnovu pola, porijekla, ili vjere", dok se sada na tom mjestu navodi "razlikovanje na osnovu porijekla, rase ili vjere", prenosi Beta.

Sve poslaničke grupe su tražile brisanje riječi "rasa" iz Ustava, smatrajući da ta riječ, unijeta u Ustav 1946. godine da bi se poslije perioda nacizma odbacile rasističke teorije, danas može loše da se shvati, kao i jer je neosnovana pošto ne postoje istinske razlike među ljudima po rasi.

Suizvestiteljka Jael Bron-Pive rekla je da ukidanje te riječi neće oslabiti raspoloživa pravna sredstva u borbi protiv rasizma, od čega su neki strahovali.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.