Pažin: Poslanici da izaberu članove Sudskog savjeta
Zoran Pažin

"Ukoliko to ne bude slučaj poslužiće se principom-nužda zakon mijenja"

Pažin: Poslanici da izaberu članove Sudskog savjeta

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin pozvao je poslanike da zajedno pokažu odgovornost, profesionalni integritet i demokratsku zrelost i da Skupština izabere četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika čime prestaje potreba za deblokirajućim mehanizmom.

„Ukoliko to ne bude slučaj poslužićemo se svi zajedno principom - nužda zakon mijenja“, rekao je Pažin.

Poslanici su počeli raspravu o Predlogu izmjena Zakona o Sudskog savjetu i sudijama kojim je predviđeno da mandat članovima Sudskog savjeta bude produžen do izbora novog sastava.

Pažin je kazao da je Vlada zatražila od Venecijanske komisije (VK) mišljenje, koje je potvrdilo stav da je deblokirajući mehanizam koji je Vlada predložila, izmjenama zakona o Sudskom savjetu, u skladu sa crnogorskim Ustavom.

„Mandat Sudskog savjeta propisan je Ustavom, ali je riječ o mandatu institucije, a ne o mandatu članova Sudskog savjeta. Razlika je u mandatu Sudskog savjeta kao instiucije u odnosu na mandat članova Sudskog savjeta“, rekao je Pažin.

Prema njegovim riječima, mandat članova Sudskog savjeta uređen je Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama.

„Upravo ta činjenica otvara mogućnost da se zakonski djeluje na tu oblast“, kazao je Pažin.

On smatra da treba napraviti razliku između mandata članova sudskog savjeta i vršilaca dužnosti Sudskog savjeta.

„Prema preporukama VK moguće je proglasiti novi sastav Sudskog savjeta koji čine izabrani predstavnici sudske vlasti iz Konferencije sudova i vršioci dužnosti iz reda uglednih pravnika“, kazao je Pažin.

On je rekao da je, da bi se na nekin način ojačao legitimitet tako izabranog Sudskog savjeta, VK predložila da se preispita legitimitet vršioca dužnosti predsjednika Sudskog savjeta.

„Pri čemu VK ne odriče mogućnost da ponovo bude izbaran sadašnji predsjednik Sudskog savjeta, kao vršilac dužnosti predsjednika Sudskog savjeta“, kazao je Pažin.

MINA/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.