U rezervoaru hidroelektrane pronađena mumija
Foto: Screenshot

Rusija

U rezervoaru hidroelektrane pronađena mumija "uspavane ljepotice" stara 2.000 godina

Skelet drevne "uspavane ljepotice" stare dvije hiljade godina pronađen je u rezervoaru hidroelektrane, na jugu Rusije.

Ruski arhaeolozi vjeruju da dobro očuvana mumija pripada tijelu žene koja je obučena u svilenu suknju za život posle smrti, piše FoNet.

Veliki pad nivoa vode u gigantskom rezervoaru visokom preko 20 metara, na reci Jensej, na jugu Rusije, otkrio je grobno mjesto sa skeletom, piše Miror.

Pronađen je skelet mlade žene na obodu rezervoara.

Donji dio tijela je posebno dobro očuvan, rekla je arheolog Marina Kilunovskaja iz Instituta za istoriju kulturnih dobara iz Sent Petesburga.

To nije klasična mumija, u ovom slučaju, sahranjena je čvrsto uz stijenu, tako da je omogućena prirodna mumifikacija.

Tim arheologa, koji je radio danima, smatra da je mumija sačuvana i zato što je je potopljena, u eri Sovjetskog Saveza 1980. godina.

Arheolog Natalija Solovjeva kaže da je na mumiji svilena odjeća i vezeni opasač.

Kod glave je pronađena okrugla drvena izrezbarena kutijica za kinesko ogledalo. Žena je sahranjena prije između 1.900 i 2.000 godina. Pored nje su bile i dvije posude za meso.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.