Ovaj robot govori dva jezika,priča šale, daje lekcije iz matematike i čuva djecu(VIDEO)
Mali android "iPal"robot

iPal umjesto roditelja

Ovaj robot govori dva jezika,priča šale, daje lekcije iz matematike i čuva djecu(VIDEO)

Mali android "iPal" ima svijest osmogodišnjaka, košta 1.400 dolara, govori dva jezika, daje lekcije iz matematike, priča viceve i komunicira sa djecom putem ekrana tableta na svojim prsima.

Kineski inžinjeri projektovali su uređaj koji se ponaša kao osmogodišnje dijete, a zadatak mu je da "skine teret" sa leđa zaposlenih kineskih roditelja.

Ovaj čovjekoliki robot visok je kao petogodišnje dijete, kreće se i pleše na točkovima, a oči mu prepoznaju ukućane pomoću tehnologije za prepoznavanje lica.

Robot nudi pomoć u obrazovanju i društvo usamljenoj djeci, kao i malo mira odraslima, koji mogu daljinski da pričaju sa djecom i da ih posmatraju putem "iPalovog" ekrana.

Aplikacija na smartfonu direktno povezuje roditelje sa malim robotom.

Ovaj kineski robot samo je jedna od brojnih novih tehnologija predstavljenih na azijskom Sajmu potrošačke elektronike u Šangaju - prenose mediji.

Namjera je da robot pravi društvo djeci - navode iz komapnije "AvatarMajnd Robot Tehnolodži" iz istočnog kineskog grada Nanjinga.

Iako bi "iPal" mogao ponuditi bolji uvid u budućnost vaspitanja djece, on, istovremeno, postavlja ozbiljna pitanja o posljedicama korištenja robota u toj oblasti.

Noel Šarki, profesor emeritus robotike i vještačke inteligencije na univerzitetu u Šefildu upozorava da postoje značajne opasnosti ako roboti odgajaju djecu.

"Oni nemaju osjetljivost ni razumijevanje potrebno za vaspitavanje djece. Robot ne može zamijeniti vaspitača - on je samo društveni robot" - zaključuje Šarki.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.