14 policajaca odgovaralo zbog zlostavljanja
Ilustracija

U prošloj godini

14 policajaca odgovaralo zbog zlostavljanja

Sagledavajući broj premeta koje je tužilaštvo pokrenulo protiv pripadnika organa za sprovođenje zakona zbog prekomjerne upotrebe sile nad pritvorenim ili zatvorenim licima, primjetno je da je znatno više takvih predmeta formirano protiv zaposlenih koji djeluju u policijskim prostorijama, nego onih koji rade u zatvorima.

 Što znači da policajci češće prekoračavaju ovlašćenja od kolega iz ZIKS-a. U takvim slučajevima tužioci ne reaguju samo na osnovu formalnih prijava, već i na osnovu usmenih obavještenja i saznanja, što potvrđuju predmeti koje su formirali na svoju inicijativu.

Za prva tri mjeseca ove godine formirano je šest predmeta zbog prekomjerne upotrebe sile policijskih službenika nad pritvorenim licima u prostorijama policije, od kojih je četiri tužilac samoinicijativno formirao, dok su preostala dva formirana na osnovu prijava oštećenih. U jednom predmetu podignut je optužni predlog protiv jednog službenika policije, a ostali su u fazi izviđaja i preduzimaju se dokazne radnje, navodi se u Trećem periodičnom izvještaju Crne Gore Komitetu protiv torture, pišu Vikend novine a prenosi CdM.

U posljednje četiri godine pet policijskih službenika je udaljeno sa rada zbog mučenja i zlostavljanja. Zbog teže povrede službene dužnosti, u disciplinskom postupku, shodno odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima, izrečena je jedna disciplinska mjera raspoređivanje na drugo radno mjesto za koje je predviđeno neposredno niže zvanje, na vrijeme od dvije godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.