Jedna banana rješava četiri zdravstvena problema
Ilustracija

Zaboravite na lijekove

Jedna banana rješava četiri zdravstvena problema

Poznato je da banane sadrže prirodne šećere – saharozu, fruktozu i glukozu kombinovane s vlaknima.Zahvaljujući svojim sastojcima daju nam energiju, i to vrlo brzo nakon što ih pojedemo.

Nedavno istraživanje je pokazalo da samo dvije banane osiguraju dovoljno energije za naporni 90-minutni trening. No, nije samo energija ono što banane daju – pomažu kod različitih oblika bolesti i stanja organizma, čineći obaveznim uvrštavanje ovog voća u svakodnevni meni.

A postoje i neki problemi koje bolje rješava banana nego lijekovi.

Depresija

Banane sadrže tryptophan u obliku serotonina - "srećni hormon". Jedna banana je dovoljna da digne nivo ovog hormona. 

Stres

Stres smanjuje nivo kalijuma, stoga su banane odlično rješenje za balans u vašem organizmu. 

Zatvor

Sadrže pectin, vlakno koje potiče eliminaciju toksina u tijelu i stimulira probavu, te smanjuje nadutost.

PMS

Bogate vitaminom B6, što pozitivno utiče na glukozu u krvi, olakšava PMS, smanjuje bol u stomaku, reguliše promjene raspoloženja.

 

Radiosarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.