Jokić: Svak mora biti svjestan svojih riječi
Bojana Jokić

Prava LGBT osoba sve više u fokusu političkog marketinga

Jokić: Svak mora biti svjestan svojih riječi

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, i generalni sekretar te stranke, Vladislav Dajković, saslušani su u Centru bezbjednosti Podgorica zbog prijave LGBT Foruma ''Progres''. Prijava, tiče se govora mržnje prema LGBT osobama.

Generalni sekretar Prave Crne Gore, Vladislav Dajković, tereti se zbog izjave u televizijskoj emisiji u kojoj je gej osobe nazvao ''pederima'', a predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, se tereti zbog pres konferencije u kojoj je istakao da ''gej osobe u Crnoj Gori ne mogu usvajati djecu.''

Bez obzira na kvalifikative u izjavama jedna stvar je jasna, prava LGBT osoba sve više su u fokusu političkog marketinga.

“Period predizbornih kampanja uoči lokalnih izbora u Podgorici obilježile su, između ostalog, veoma negativne poruke koje su upućivane na račun LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori. Ovakve političke poruke, izrazito homofobnog i stigmatizujućeg sadržaja, primarno su dolazile od političkog subjekta "Prava Crna Gora" i njegovih predstavnika u javnosti. Ova lica su dobar dio svoje predizborne kampanje gradili upravo na napadima na LGBTIQ zajednicu, koji nisu imali utemeljenje u činjeničnoj stvarnosti, sa ciljem ubiranja političkih poena kod određenog dijela javnosti.” kaže za Kodex predsjednica Foruma “Progres” Bojana Jokić.

Ovakva kampanja protiv LGBTIQ zajednice je imala veoma negativan uticaj na percepciju dijela javnosti u odnosu na LGBTIQ osobe,smatra Jokić i dodaje da je vidi kao širenje zapaljivih dezinformacija u crnogorskoj javnosti. Upravo iz tog razloga je nevladina organizacija LGBT Forum “Progres” reagovala na ovakve poruke podnošenjem prijave kod CB Podgorica, kao što reagujemo gotovo na sedmičnom osnovu na slučajeve govora mržnje i disrkiminacije prema LGBTIQ zajednici, kaže Jokić za Kodex.

Lica koja su u ovom slučaju prijavljena nisu tretirana ništa drugačije od svih ostalih prijavljenih slučajeva govora mržnje i diskriminacije u javnom prostoru, kojih je za prvih pet mjeseci ove godine, podsjećanja radi, bilo gotovo osamdeset, kaže Jokić i dodaje da je  ovakvo postupanje LGBT Foruma “Progres” kad je u pitanju Prava Crna Gora, čin blagovremenog reagovanja na širenje netrpeljivosti i mržnje prema LGBTIQ osobama, sa ciljem da se ova zajednica zaštiti od takvih poruka.

“Konačno, predstavnici Prave Crne Gore, kao nosioci javne riječi, moraju da budu svjesni da svaka riječ koju izgovore ima širok javni uticaj, te da je posebno značajno da se adekvatno odgovori na poruke mržnje i netolerancije.” zaključuje predsjednica Foruma “Progres” Bojana Jokić.

Prava Crna Gora, odnosno njen predsjednik i generalni sekretar iznosili su svoje stavove o LGBTIQ zajednici u okviru rasprave o novom zakonu koji bi trebalo da tretira prava istopolnih zajednica. Ta stranka tvrdi da im niko ne može oduzeti pravo da se protive “modernim vrijednostima koje pokušavaju da nam podmetnu kao normalne i kao zdrave, dok sa druge strane jednu prosječnu crnogorsku porodicu pokušavaju da omalovaže, obezvrijede i predstave kao izumiruću retrodgradnu pojavu,jer ako je iko na udaru u u Crnoj Gori to je prosječna porodica koja jedva preživljava od mjeseca do mjeseca”.

Mada, teško se mogu pripadnici LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori mogu optužiti za to što “prosječna porodica jedva preživljava od mjeseca do mjeseca”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.