I naredne sedmice dosta svježije
ilustracija

Nastavlja se vrijeme neobično za ovo doba godine

I naredne sedmice dosta svježije

Sa sjevera se, prema Jadranu, svojom periferijom približava visinski ciklon koji će danas i tokom noći uslovljavati nestabilne vremenske prilike, povremenu kišu, ponegdje pljusak i grmljavinu, češću u drugom djelu dana i tokom noći, kaže za Kodex Daliborka Gojković Bajčeta iz Hidrometeorološkog Zavoda Crne Gore.

Dodaje da nas tokom noći  očekuje povremeno i umjeren do jak, sjeverni i isjeveroistočni vjetar. Sve se to premješta na jugoistok, a sa sjeverozapada jača anticiklonalni greben koji će u subotu u prijepodnevnim satima usloviti razvedravanje.

Za vikend nas dakle, očekuje sunce.

“Tako da nas u subotu i nedjelju očekuje malo do umjereno oblačno uz dosta sunčanih intervala, svježije vrijeme, naročito na sjeveru. Tokom vikenda povremeno umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u nedjelju, tokom dana, nešto slabijeg intenziteta.” kaže za Kodex Daliborka Gojković Bajčeta iz Hidrometeorološkog Zavoda Crne Gore.

Iako je ljeto tek počelo ono za nas traje već duže vrijeme. Vrijeme nam je ove godine pak više proljećno nego ljetnje. I naredne nedjelje nastavljamo sa kišom i vremenom svježijim od uobičajenog za ovo doba godine, posebno na sjeveru zemlje.

“Na sjeveru zemlje i naredne nedjelje očekuje nas promjenljivo i nestabilno vrijeme. Biće dosta svježije, uz sunčane intervale, a biće uslova za povremenu kišu i grmljavinu, porast temperature se očekuje od sredine nedjelje. Na jugu zemlje naredne nedjelje biće promjenljivo uz dosta sunčanih intervala i rjeđu pojavu kratkotrajno slabe kiše ili pljuska i grmljavine. Biće nešto svježije, od sredine nedjelje očekuje se porast najviših dnevnih temperatura.” kaže Gojković Bajčeta.

5b1a29ddfe8c4ceea53f340b0a0a0a67temperpreviewToplije od sredine nedelje, foto:ilustracija

Tokom cijele nedjelje očekuje nas vjetar, kaže ona.

 U prvom dijelu nedjelje povremeno umjeren do jak, sjeverni i sjeveroistočni, u drugom djelu nedjelje uglavnom slab do umjeren, pretežno sjeverni vjetar. Sezonska prognoza, poručuje Gojković Bajčeta, nije baš pouzdana pa se mora pažljivo saopštavati, jer ljudi, iako nije pouzdana, na osnovu nje počinju planirati svoje obaveze.

“Prognoza Evropskog centra  za ovo ljeto kaže da će centralna Evropa biti osjetno toplija od klimatske normale, na zapadu temperature u okviru normale. Na Balkanskom poluostrvu biće nešto toplije ljeto od klimatske normale, maksimalne temperature biće iznad 33-34 stepena, dok će padavine biti u okviru normale, tokom jula i avgusta.” poručuje Gojković Bajčeta za Kodex.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.