Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na brata Aleksandra Vučića
Ilustracija

"Bubrezi moga brata napali pendreke"

Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na brata Aleksandra Vučića

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam mjeseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. godine fizički napali braću tadašnjeg predsjednika Vlade Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika Vojske Srbije.

Kako se navodi u saopštenju koje je danas objavljeno na sajtu Apelacionog suda, odlukom vijeća od 12. juna predmet je u osuđujućem dijelu vraćen na ponovno suđenje pošto je prvostepeni sud "učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno utvrdio činjenično stanje".

"Prvostepeni sud nije u potpunosti riješio predmet optužbe s obzirom na to da je sedmorici okrivljenih stavljeno na teret i krivično djelo napad na vojno lice u vršenju službe, a sud je samo jednog okrivljenog oglasio krivim za to djelo, dok za ostalu šestoricu nije uopšte odlučio o tom krivičnom djelu, na šta je u žalbi pravilno ukazao i Viši javni tužilac u Beogradu", piše u obrazloženju.

Apelacioni sud je utvrdio i da su razlozi prvostepene presude nejasni, "prije svega po pitanju namjere okrivljenih kod krivičnog djela zlostavljanje i mučenje, s obzirom na to da su za ovo krivično djelo oglašeni krivim, odnosno da su radnje preduzimali sa ciljem da oštećene 'zastraše i nezakonito kazne'", a sud za ne daje razloge iz kojih bi se vidjelo zbog čega su to htjeli.

"Sud nalazi da su nejasni razlozi i o tome da ako su se oštećeni zaustavili ispred kordona, legitimisali se i nisu pokušavali da prođu kroz kordon, šta je bio motiv okrivljenih da prema njima primjene sredstva prinude, odnosno da bez ikakvog povoda prema njima primjene sredstva primjene", navodi se u obrazloženju drugostepene odluke.

Apelacioni sud je naložio Višem sudu u Beogradu da otkloni bitne povrede, "da u potpunosti riješi predmet optužbe, navede jasne razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, da sasluša neposredne starješine okrivljenih o činjenicama da li je upućen poziv za pomoć, kako bi se donijela pravilna i zakonita odluka u ovoj krivično-pravnoj stvari".

Potvrđena je oslobađajuća presuda komandiru voda Treće jedinice za protivteroristička dejstva Radetu Matiću kojom je kako je ocijenio Apelacioni sud, "pravilno zaključeno" da nije dokazano da je Matić zloupotrijebio službeni položaj, odnosno da nije bio u mogućnosti da izda naređenje policijskim službenicima "da se prestane sa upotrebom sredstava prinude".

Viši sud u Beogradu osudio je 8. decembra 2017. godine šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomjesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provjere od dvije godine, zbog napada na braću aktuelnog predsjednika Srbije i ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine. Jedan žandarm je osuđen na osam mjeseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je osmi pripadnik Žandarmerije oslobođen odgovornosti.

Tokom suđenja koje je počelo još 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična djela napada, zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Govoreći o ukidanju presude žandarmima za prebijanje njegovog brata Andreja, Vučić je rekao:

- Kada vas ubjeđuju da su krivi bubrezi moga brata što su napali nečije prendreke, a prije toga su pričali da nije dao ličnu kartu, posle čega se ispostavilo da je dao sva dokumenta... Šta ćete, tako vam je u diktatorskim zemljama - rekao je upitavši se kako starijem sinu Danilu da objasni zašto vode kampanju protiv njega.

Predshednik Srbije  je rekao da neće bitangama "ni albanskim ni srpskim" dozvoliti da mu napadaju Srbiju.

- Moj sin nije ništa ukrao, niti išta kome nažao učinio. Kriv je što je kupio kartu i putovao u ekonomskoj klasi da gleda utakmicu reprezentacije.

Ujedno, upitao se o odnosu medija prema njegovo ćerki.

- Šta čekate, da Milica postane punoljetna? Pa, onda drvlje i kamenje na nju - šokiran je predsjednik: - Nećete da me slomite, samo ste me ojačali.

- Bijednici koji misle da nečiju djecu treba da napadaju da bi nekoga pobijedili... Više neće moći - poručio je Vučić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.