So ubija veoma VAŽNU STVAR u vašem stomaku
Ilustracija

Smanjite unos!

So ubija veoma VAŽNU STVAR u vašem stomaku

Znali ste da je mnogo soli loše po zdravlje, ali niste imali pojma šta to radi vašim crijevima.

Novi podaci ukazuju na to da velika potrošnja soli može biti smrtonosna za određene crijevne bakterije, a to može doprinijeti visokom krvnom pritisku i bolestima koje utiču na imuni sistem. Naučnici su već odavno svjesni veze između visokog krvnog pritiska i velikog unosa soli u organizam, ali nisu znali na šta sve ona može da utiče.

Osim povišenog pritiska, ishrana koja sadrži velike količine soli može da ubrza progresiju autoimunih bolesti, kao što je multipla skleroza (MS). Istraživanje su vodili naučnici eksperimentalnog i kliničkog istraživačkog centra i Centar za molekularnu medicinu "Maks Delbruk" u Berlinu u Njemačkoj, prenosi Pink.

Šta je laktobaktilus?

Tip bakterija nazvan laktobaktilus se nalazi u fermentisanoj hrani, poput kisjelog kupusa, jogurta i sira, a smatra se za "dobre" bakterije. Ljekari kažu da te bakterije obično pružaju zaštitu od određenih bolesti.

Prošle godine su naučnici utvrdili da laktobaktilus inhibira rast nekoliko bakterijskih patogena otpornih na ljekove i da može pomoći u smanjenju zapaljenja bubrega kod žena sa lupusom. Najnovija studija, predstavljena na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva u Mančesteru u Velikoj Britaniji, govori da bi konzumiranje puno soli moglo da ubije laktobaktilus bakterije i da time povećati rizik od bolesti.

Ishrana sa mnogo soli ubija laktobaktilus

Istraživači su otkrili da su laktobaktilus bakterije kod miševa uništene kada su oni jeli hranu sa mnogo soli. Miševi su demonstrirali simptome neurološkog stanja sličnog multiploj sklerozi koje se naziva encefalomielitis. Autori studije su otkrili da se simptomi encefalomielitisa i broj TH17 ćelija mogu smanjiti davanjem probiotičkih kultura laktobaktilusa, koje su stabilizovale krvni pritisak miševa.

Autori su zatim pokušali da replikuju svoje nalaze kod ljudi. Oni su regrutovali 12 zdravih muškaraca koji su konzumirali po 6 grama soli dnevno u trajanju od dvije nedjelje. Do kraja druge nedjelje, autori su otkrili da je kod većine učesnika laktobaktilus bio eliminisan iz mikrobioma koji žive u digestivnom sistemu. Kao i miševi, muškarci u studiji su imali veći krvni pritisak i povećan broj TH17 ćelija tokom konzumacije soli.

Potrebno je više studija

Iako naučnici već znaju da TH17 ćelije utiču na mikrobiom creva, novi zaključak je da so ubija zdrave bakterije u mikrobiomu. Sve više i više naučnika istražuje ulogu koju bakterije igraju u bolestima, ali ima puno nepoznanica kada je u pitanju kako tijelo reaguje sa bakterijama koje se nalaze u cijrevima. Autori studije tvrde da je potrebno više istraživanja kako bi bolje razumjeli kako zdravlje stomaka utiče na zdravlje drugih sistema tijela, kao što je kardiovaskularno zdravlje, i stepen do kog bi probiotici mogli da pruže korisne tretmane za liječenje stanja kao što je visok krvni pritisak.

- Ne možemo isključiti mogućnost da postoje i druge osjetljive bakterije koje su jednako važne kao laktobaktilus. Ovo bi mogao biti vrh ledenog brijega u korišćenju bakterija za liječenje ozbiljnih bolesti. - kaže autor studije prof. Dominik N. Muler.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.