Optužnica protiv Nikolića zbog utaje više od 100 hiljada eura
Nikolić, arhiva

SDT

Optužnica protiv Nikolića zbog utaje više od 100 hiljada eura

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv banjalučkog biznismena Momira Nikolića zbog sumnje da je utajio više od 100.000 eura i taj predmet će biti spojen sa postupkom za pranje novca gdje je označen kao jedan od organizatora – saznaje Pobjeda iz više izvora.

Prema saznanjima Pobjede, Nikolić bi se teretio da je oštetio budžet države za mnogo veći iznos, ali je u nekim slučajevima nastupila zastara. Njegovo ime dospjelo je u žižu javnosti u maju prošle godine kada je uhapšen pod teretom dokaza da je sa liderom Pokreta za promjene Nebojšom Medojevićem bio na čelu kriminalne grupe koja je u više navrata prala novac uoči i tokom izborne kampanje.

Protiv Nikolića, Medojevića i jedanaest osoba u novembru 2017. godine podignuta je optužnica zbog sumnje da su učestvovali u finansijskim malverzacijama u kojima su oprali 900.000 eura u interesu Pokreta za promjene.

Optužnica je potvrđena, a početak suđenja zakazan je za 27. jun pred vijećem sutkinje Višeg suda Vesne Pean.

Osim Medojevića i Nikolića, na optužnici su se našli direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, lokalni diler deviza Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, sin funkcionera DF-a Slavena Radunovića, sinovac funkcionera Predraga Bulatovića, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, član Demokratske narodne partije Aleksandar Sekulić i član Glavnog odbora PZP-a Mladen Jovanović.

Oni se terete za članstvo u kriminalnoj organizaciji i pranje novca u produženom trajanju. Prema sumnjama Tužilaštva, višemjesečne provjere ukazale su da je Medojević sa Nikolićem osmislio kriminalni plan da u legalne tokove ubace novac koji je Nikolić nezakonito stekao u građevinskim poslovima, kao preduzetnik firme „Graditelj“ iz Tivta.

Cilj je bio da se ta sredstva ne prikazuju kao prihod nadležnim organima i na taj način izbjegne plaćanje zakonskih obaveza.

Medojević je, kako se osnovano sumnja, angažovao i saradnike, čiji je zadatak bio da se bez odobrenja bave bankarskim poslovima, odnosno da za potrebe partije na crno rade konverziju deviza i zarađeni procenat stave u legalne tokove. Medojević se tereti da je imao upliv u tokove novca koji je, kako ocjenjuju istražitelji, lažno predstavljen kao donacija za PZP.

U fokusu opsežne istrage nadležnih organa bili su i sumnjivi transferi novca koji su stizali iz Letonije i Litvanije na račun Momira Nikolića.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.