Prvi u Evropi: Crna Gora prednjači u vlasništvu lakog naoružanja
Foto: Ilustracija

Dijeli mjesto sa Srbijom

Prvi u Evropi: Crna Gora prednjači u vlasništvu lakog naoružanja

Crna Gora i Srbija dijele prvo mjesto na listi evropskih zemalja po broju lakog naoružanja na 100 stanovnika, rezultati su istraživanja Centra za ispitivanje javnog mnjenja pri Institutu za međunarodne i razvojne studije u Ženevi.

Na svakih 100 stanovnika Crne Gore i Srbije, dolazi 39,1 komad lakog naoružanja, zaključak je istraživanja, koje je prenio portal EBW. Sljedeći na listi je Kipar sa 34 komada oružja na 100 stanovnika, a zatim Finska.

Istraživanje je pokazalo da i druge zemlje Zapadnog Balkana imaju "dobar plasman", pa tako Bosna i Hercegovina zauzima 5. mjesto sa 31,2 komada lakog naoružanja, Makedonija 7. mjesto sa 29,8, a teritorija Kosova i Metohije, posmatrana kao zaseban entitet, 11. mjesto sa 23,9 komada lakog naoružanja, prenosi Tanjug.

U svijetu prednjače Sjedinjene Američke Države, gdje na svakih 100 stanovnika dolazi 120 komada lakog naoružanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.