Nuklearne sile modernizuju oružje
Foto: AA

Nuklearne sile modernizuju oružje

Štokholmski institut za istraživanje međunarodnog mira (SIPRI) upozorio je da je prošle godine u svijetu došlo do povećanja aktivnosti na modernizaciji nuklearnog oružja, a smanjenja mirovnih snaga u zonama oružanih sukoba.

U godišnjem izvještaju SIPRI-ja o nuklearnim silama se navodi da su Sjedinjene Američke Države (SAD), Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja na početku prošle godine zajedno posjedovale ukupno 14.935 komada nuklearnog oružja, a da je taj broj do početka ove godine smanjen na 14.465.

Smanjenje broja bojevih glava je plod smanjenja inventara SAD-a i Rusije koje zajedno posjeduju 92 posto ukupnog svjetskog arsenala nuklearnog oružja.

SAD su smanjile broj nuklearnog oružja sa 6.800 na 6.450, a Rusija sa 7.000 na 6.850 komada.

Za razliku od te dvije nuklearne sile, Kina, Indija i Pakistan su tokom prošle godine povećale nuklearne arsenale za po deset komada pa Kina ima 280, Indija 120-130, a Pakistan 140-150 komada nuklearnog oružja.

Velika Britanija, Francuska, Izrael i Sjeverne Koreja zadržale su nuklearni arsenale koje su imale i početkom prošle godine. Velika Britanija posjeduje 215 komada nuklearnog oružja, Francuska 300, Izrael 80, a Sjeverna Koreja između deset i 20 komada.

2018061923098807834817136Web

U izvještaju SIPRI-ja se takođe, navodi da su najveće nuklearne sile SAD i Rusije nastavile programe modernizacije vlastitih atomskih bombi, raketa s nosačima bojeve glave, raketnih sistema i kompleksa za proizvodnju te vrste oružja.

Preostalih sedam nuklearnih sila saopštile su da su radile na modernizaciji njihovih nuklearnih oružja ili da to planiraju u narednom periodu, javlja Anadolija.

Indija i Pakistan razvijaju nove kopnene, pomorske i zračne raketne sisteme, baš kao što i Kina modernizira i obogaćuje svoj nuklearni inventar.

Eksperti SIPRI-ja dalje tvrde da je i Sjeverna Koreja tokom prošle godine ostvarila tehničke pomake kada je riječ o jačanju vlastite nuklearne moći, a posebno se ističe neočekivani napredak u razvoju dalekometnih balističkih sistema koji su testirani u dva navrata.

U izvještaju se upozorava i na smanjenje broja mirovnih snaga u zonama sukoba u kojima su te snage sve više potrebne.

Tokom prošle godine u svijetu su izvedene ukupno 63 multilateralne mirovne operacije i to 25 u Africi, 18 u Evropi, devet na Bliskom istoku, šest u Aziji i pet takvih operacija u Americi.

Broj mirovnjaka u misijama na globalnom nivou prošle godine je smanjen za 4,5 posto. Tokom 2016.godine u zonama sukoba u svijetu bilo je angažovano 152.822 pripadnika mirovnih snaga, a prošle godine je taj zadatak vršilo njih 145.911. Tri četvrtine mirovnjaka angažirano je u Africi.

Broj pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija prošle godine je smanjen za 7,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Mirovne snage organizacija van UN-a su povećale broj mirovnjaka za 2,3 posto.

UN i dalje ima glavnu ulogu u mirovnim misijama u svijetu, ali lokalni akteri u Africi jačaju svoju ulogu u uspostavi sigurnosti i stabilnosti na tom kontinentu.

U izvještaju se još navodi i to da je u mirovnim misijama prošle godine poginuo 61 pripadnik snaga pod okriljem UN-a, što je skoro dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.