Stanić: Nedopustivo da CG  bude u stanju neprestanih izbornih procesa
Mirko Stanić

"Na sljedećim izborima možemo imati situaciju koja može eskalirati"

Stanić: Nedopustivo da CG bude u stanju neprestanih izbornih procesa

"Propustiti planiranje, znači planirati neupsjeh" na tu rečenicu Bendžamina Frenklina podsjetio je Mirko Stanić, član Predsjedništva SDPa, u razgovoru za Kodex. Stanić je istakao da upravo ta misao “mora biti ključna vodilja za ono što je danas najpotrebnije crnogorskoj opozicionoj sceni".

Stanić je objasnio da je, što se njegove partije tiče, u ovom momentu najbitnije da se dođe do dijaloga koji će omogućiti promjene izbornih uslova.

“U tom smislu smo i podržali napore kolega iz Koalicije 21.vijek i u principu se radi o manje-više poznatim zahtjevima koje treba vremenski oročiti i napraviti svojevrsnu "mapu puta" по kojoj bi išli od do narednih parlamentarnih izbora, ” rekao je Stanić.

I prije, ali i poslije, afere “Snimak” pričalo se o zloputrebama i pritiscima u toku izbora, iako je takvo stanje konstatovala i međunarodna zajednica, ništa se nije promijenilo do posljednjih izbora.   

“Nema dvojbe da se naredni parlamentarni i lokalni izbori ne mogu održati u ovakvim uslovima, jer je jasno valjda i svima u vlasti da ćemo na sljedećim izborima imati situaciju koja može eskalirati i u nešto značajno gore nego što je do sada bilo na lokalnim izborima,” kategoričan je Stanić.

U posljednjem Izvještaju o Crnoj Gori Evropska komisja je istakla da je potrebno je razmotriti  sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

“U izvještajnom periodu održano je osam lokalnih izbora. Lokalni izbori se ne odvijaju istog dana u cijeloj zemlji, već u kontinuitetu; stoga političkim pejzažom dominira dugotrajno i veoma personalizovano izborno raspoloženje. Usljed takvog izbornog ciklusa, posmatranje izbora je komplikovano, posebno za međunarodne posmatrače, čime se ostavlja dovoljno prostora za tvrdnje o nepravilnostima koje se ne mogu nezavisno ocijeniti. Nije bilo novih događaja u smislu političkog i sudskog epiloga navodne zloupotrebe javnih sredstava za partijske političke ciljeve iz 2012. godine (afera “Snimak”),” navodi se u Izvještaju EK.

Slično misljenje ima i Stanić.

“Nedopustivo je da Crna Gora bude u stanju neprestanih izbornih procesa, jer su lokalni izbori na skoro svaka 3 mjeseca, čime se postiže značajna zloupotreba državnih resursa u političke svrhe. Zbog toga je neophodno ovom pitanju prići do kraja ozbiljno i usresrediti se na rješavanje problema u Skupštini, što je i bio ključni razlog za povratak našeg Kluba poslanika na zasijedanja, ”zaključio je Stanić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.