Vuksanović: Zahtjev za zaštitu srpskog naroda od diskriminacije ostao bez rezultata
Momčilo Vuksanović

Garancija ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma

Vuksanović: Zahtjev za zaštitu srpskog naroda od diskriminacije ostao bez rezultata

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, Momčilo Vuksanović se obratio Zaštitniku ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, ombudsmanu Šućku Bakoviću povodom zahtjeva za zaštitu od diskriminacije.

"Obavještavamo Vas da su sve naše molbe i zahtjevi prema vama, ali i svim drugim institucijama države Crne Gore, da se srpski narod u Crnoj Gori zaštiti od očigledne diskriminacije ostali bez rezultata. To se očigledno vidi iz ispitnog postupka koji ste sproveli po primjedbama Srpskog nacionalnog savjeta o diskriminaciji srpskog jezika i ćiriličnog pisma u državnim institucijama Crne Gore", počeo je Vuksanović u pismu.

U tom postupku je Baković, kako je Vuksanović naveo, nakon utvrđenih činjenica, uputio preporuku Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore i Vrhovnom sudu Crne Gore: 

- da u skladu sa svojim nadležnostima normativno urede i konkretizuju ustavnu garanciju ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma i način njenog ostvarivanja, utvrđivanjem odgovarajućih obaveza organa javne vlasti u pogledu sačinjavanja službenih akata i ostvarivanja pisane komunikacije sa građanima;

- da preduzimaju mjere u cilju očuvanja ćiriličnog pisma i primarno obezbijede da njihovi predstavnici u kontaktu sa građanima upotrebljavaju ćirilično pismo ako je građanin za tim iskazao potrebu, odnosno da obezbijede da oni dobiju odgovor na ćiriličnom pismu;

- da, koliko je god to razumno moguće, preduzimaju mjere i aktivnosti kako bi se značajniji zakoni, podzakonski akti, te statuti, odluke i drugi državni akti, kao i javne isprave i druge isprave koje su od interesa za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava građana učine dostupnim na ćiriličnom pismu;

- da ulože dodatne napore kako bi se nazivi državnih, odnosno javnih organa, institucija, ustanova i službi ispisivali na ćiriličnom pismu, kao i nazivi naselja, ulica, trgova i drugih topografskih oznaka.

U preporuci se navodi da su naznačeni organi dužni u roku od 90 dana od prijema preporuke dostaviti izvještaj Zaštitniku ljudskih prava i sloboda o namjeravanim i preduzetim mjerama i radnjama na izvršenju ove preporuke. 

"Od slanja Vaše preporuke prošlo je skoro godinu dana i na tom planu ništa kvalitetno nije riješeno. Srpski jezik koji je, po podacima sa poslednjeg popisa, maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori u potpunosti je preimenovan, a ćirilično pismo, iako po Ustavu ravnopravno, još uvijek ima samo status dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma. Sve ovo Vam je očigledno poznato iz naše zvanične komunikacije i pokušaja da se kroz institucije države Crne Gore riješe identitetska pitanja srpskog naroda", istakao je Vuksanović.

Bez obzira što je, kako navodi, veoma zabrinjavajuće da se državne institucije ne izjašnjavaju i ne uvažavaju Vaše preporuke, Srpski nacionalni savjet, koji pokušava preko institucija sistema da obezbijedi ravnopravan status srpskog naroda u Crnoj Gori i njegovu zaštitu od galopirajuće asimilacije, više zabrinjava nastavak očigledne diskriminacije koja se, između ostalog, ogleda i u potpunoj blokadi Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, koja je nastala nakon donošenja Zakona o ljudskim i manjinskim pravima u maju 2017, a koji još uvijek nije implementiran, iako je za taj proces krajnji rok bio novembar 2017. godine.

"Ova namjerna sporost državne administracije proizvela je nemogućnost realizacije projekata koji su od izuzetnog značaja za očuvanje identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori, prije svega: ustaljenog obilježavanja nacionalnih praznika, organizovanja kulturnih aktivnosti i što je najvažnije očuvanja srpskih medija, koji su ovakvim odnosom aktuelne vlasti dovedeni na ivicu opstanka. Međutim, ni tu nije kraj torturi i diskriminaciji aktuelne vlasti prema srpskom  narodu", rekao je Vuksanović.

Srpskom narodu u Crnoj Gori, kako navodi,  sve životne potrebe uslovljene su promjenom identiteta. Zastupljenost u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi smatra da se više ne mjeri procentima, već pojedinačnim slučajevima, ukoliko ih uopšte ima, a, kako kaže, isti je slučaj i u privatnom sektoru, pa čak i u državnim firmama Republike Srbije. Sav taj prostor, smatra Vuksanović, uprkos Ustavom garatovanoj ravnomjernoj zastupljenosti, zauzeli su predstavnici manjinskih naroda, kao koalicioni partneri aktuelne vlasti, zarad čega na vrlo neprincipijelan način podržavaju postupke diskriminacije i nepravednog odnosa prema srpskom narodu.

"Stoga Vas molim da primite delegaciju Srpskog nacionalnog savjeta kako bismo Vam i u direktnom razgovoru približili i druge elemente nepodnošljivog odnosa državnih institucija prema srpskom narodu u Crnoj Gori", zaključio je Vuksanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.