Na Lušticu pustili 30.000 komaraca iz Italije
Ilustracija

Na Lušticu pustili 30.000 komaraca iz Italije

U Crnoj Gori, na Luštici, u toku je naučno-istraživački projekat čiji je cilj da se smanji broj komaraca.

U tu svrhu u mjestu Zambelići pušteno je 30.000 sterilisanih komaraca, a do sredine jula u tom dijelu Luštice biće ih ukupno 105.000. Cilj je da se pomoću sterilisanih mužjaka smanji ukupna brojnost populacije ove vrste insekata, piše Pobjeda.

Kako je kazao profesor na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore dr Igor Pajović, riječ je o metodi za koju se može reći da je budućnost u borbi protiv ovih insekata na planetarnom nivou.

Sterilisani mužjaci, kako je objasnio, stigli su iz Italije gdje su tretirani gama zracima, ali potiču sa crnogorske teritorije. Sparuju se sa ženkama iz prirodne populacije, koje potom polažu jaja koja nisu oplođena i iz kojih se ništa ne razvije. Time se smanjuje brojnost komaraca i zbog toga se ova metoda smatra veoma uspješnom.

Za sada nema zaraženih komaraca

"Ova metoda je već primijenjena u Brazilu, kao i u Senegalu, a korišćena je i u borbi protiv muve ce-ce koja je tamo veliki problem. U ovom dijelu Evrope je Crna Gora najdalje stigla sa eksperimentalnom primjenom sterilisanih mužjaka komaraca", kazao je profesor Pajović.

Otpuštanje sterilisanih komaraca počelo je, kako je rekao, 10. maja, a trajaće do 31. oktobra. Svakog četvrtka profesor Pajović će u Zambelićima na Luštici puštati po 15.000 sterilisanih jedinki, a do septembra će sublimirati rezultate prve „ture“, odnosno da li je ova metoda imala uticaj na smanjenje populacije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.