Mogerini: Sporazum Atine i Skoplja

Inspiracija Evropi i regionu

Mogerini: Sporazum Atine i Skoplja "vin-vin" rješenje, ponosni smo

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini ocenila je da je sporazum dogovora Atine i Skoplja o rješavanju spora oko imena Makedonije istorijski i važan za Evropu.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednost Federika Mogerini i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju ocijenili su, nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu, da je "ovo istorijski dan" za dvije zemlje.

"Mnogi su bili skeptični da će biti dogovora, a dva premijera i ministri spoljnih poslova bili su istrajni u tome da ga postignu. Dvije strane su nas Evropljane učinile ponosnim 'vin-vin' rješenjem koje su potpisali. Nadam se da će ovo biti inspiracija mnogima u regionu da preduzmu hrabre korake, kao i cijeloj Evropi. Ovaj dogovor je pokazao Evropi i svijetu da svaki problem može da se riješi dijalogom i liderstvom", kazala je Mogerinijeva. 

Ona je dodala da će EU pratiti primjenu sporazuma. 

Han je rekao da je "bilo potrebno mnogo vremena i mnogo pređenog puta da stignemo tamo gdje što smo danas". 

"Ovo je istorijski dan i mogućnost za građane Sjeverne Makedonije da dobiju pozitivne odgovore za evroatlantske integracije. Na kraju dana svi će vidjeti da je ovaj dogovor dobar kompromis u kojem svi dobijaju po nešto", ocijenio je Han. 

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Sjeverna Makedonija. 

Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.