OVAJ robot zamjenjuje dadilju, a djeca su luda za njim (VIDEO)
Foto: Screenshot/Youtube

OVAJ robot zamjenjuje dadilju, a djeca su luda za njim (VIDEO)

Kada dijete vidi ovog robota, odmah ga prihvata kao prijatelja, kažu iz kineske kompanije, koja ga prodaje za 1.200 eura. iPal priča kineski i engleski, zna i viceve, a stiže i robot koji će biti društvo starijima.

Robot veličine djeteta, koji govori kineski i engleski, predaje matematiku, priča šale i predlaže igre, predstavljen je nedavno u Šangaju, a zamišljen je kao pratnja najmanjoj djeci koja nemaju s kim da se igraju.

iPal, visok poput petogodišnjaka, kreće se na točkićima, ima savitljive ruke, na prsima mu je veliki tablet, a pokretljive oči su opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica.

"Robot je zamišljen kao društvo djeci!", rekao je Tinđija Huang, suosnivač "AvatarMind Robot Tehnologyja", razvojne kompanije koja je osnovana prije četiri godine, a sjedište joj je u Nankingu, na istoku Kine.

"Kada dijete vidi našeg robota, odmah ga prihvata kao prijatelja, drugo dijete u porodici", rekao je.

Robot je bijele boje s rozim ili plavim ivicama, po izboru, a roditeljima može omogućiti da razgovaraju s djetetom i da ga nadziru zahvaljujući senzorima pomoću kojih sluša i posmatra okolinu.

Cijena mu je oko 1.200 eura, a luksuzni model s većim ekranom i baterijom produženog vijeka trajanja dostiže i 1.720 eura. 

Avaz.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.