Brajović: Poslanici opozicije, pojedinačno ili grupno, vratiće se u Skupštinu
Ivan Brajović

Izborni porazi djeluju otrežnjujuće

Brajović: Poslanici opozicije, pojedinačno ili grupno, vratiće se u Skupštinu

„Izborni porazi očigledno djeluju otrežnjujuće. Desilo se upravo ono što sam od početka bojkota najavljivao: građani ne tolerišu da ih izabrani predstavnici ne zastupaju u Parlamentu", kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović povodom najave povratka opozicije u parlament.

Podsjećamo, lideri Demokrata i Građanskog pokreta URA juče su najavili povratak u parlament nakon što se ispune zahtjevi iz njihovog zajedničkog plana  za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucionalnog stanja u Crnoj Gori.

Brajović je podsjetio da je Skupština i bez opozicije uradila veliki posao.

"Između ostalog,  na osnovu preporuka ODIHR-a izmijenili smo jedan broj zakona i unaprijedili izborni ambijent. Uprkos pozivu, opozicija nije učestvovala u njihovoj izradi, a takođe je onemogućila usvajanje Zakona o izboru poslanika i odbornika. 

Poslanici opozicije, pojedinačno ili grupno, vratiće se u Skupštinu. Kada će to biti - ne bih nagađao. Vjerujem da će njihov povratak, pored loših izbornih rezultata sa kojima su se suočili, ubrzati i podsticajne izjave evropskih zvaničnika", kazao je Brajović.

Istakao je da o bilo kakvom uslovljavanju opozicije za povratak u Skupštinu, ni sada kao ni ranije, ne može biti govora.

"Mislim da je serija izbornih poraza političkim akterima dala odgovor i preporuku da povratak u Skupštinu treba da se desi što prije i to bezuslovno. Iako Skupština radi u punom legitimitetu, puni kapacitet donio bi kvalitet više za razvoj demokratizacije crnogorskog društva. Do sljedećih parlamentarnih izbora 2020. može mnogo toga da se uradi", zaključio je Brajović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.