Irena opet briljira na ruskom: Pobijedila na konkursu
Foto:Privatna arhiva

Irena opet briljira na ruskom: Pobijedila na konkursu "Šta znam o Krimu"

Irena Madžgalj, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju pobijedila je na međunarodnim omladniskim konkursima "Kako vidim budućnost Rusije: Moje želje i prijedlozi predsjedniku Putinu" i "Šta znam o Krimu?" .

Zadatak učesnika je bio da napišu esej i odgovore na pitanje kako zapravo vide Rusiju u budućnosti.

Pravo učešća na konkursu imali su učenici osnovnih i srednjih škola iz cijelog svijeta .

‘’Glavni cilj ovog takmičenja bio je da učenici  obrate pažnju na političke procese koji se odvijaju u Rusiji, i da još više podstakne mlade da razmišljaju o tome kakva je bila uloga Rusije u istorijskoj prošlosti i kakva je danas u savremenom svijetu.’’, objašnjava Irena u izjavi dostavljenoj Kodexu.

Bjelopoljka čije je znanje ruskog nagrađivano u zemlji i inostranstvu je na konkursu ‘’ Šta znam o Krimu?’’  ušla u sastav pobjednika.

Podsjetila je da je prošle godine kao pobjednica Međunarodnog konkursa ‘’Ja želim u Artek’’ boravila u Međunarodnom dječijem centru koji se nalazi na Krimu. To joj je dosta pomoglo da odgovori zadatoj temi.

"Boravak u Arteku mi je dosta značio. Posjetili smo gotovo čitav Krim. Posjetili smo sva najznačajnija i najljepša mjesta Krima, a osim toga imali smo priliku da posjetimo veliki broj bajkovito lijepih dvoraca, kao što su Dvorac Aleksandra III – Masandrovski dvorac, Voroncovljev, Livadijski dvorac  i ostale dragulje Krima", navodi Irena.

MadgaljiVrbica

Irena i Vrbica

Iza talentovane srednjoškolke je veoma uspješna školska godina u prilog čemu govore i osvojene nagrade na brojnim takmičenjima.

"Nastaviću da se takmičim i da na taj način usavršavam sebe  i svoje znanje. Nadam se da ću i narednih godina biti isto tako uspješna kao što sam bila ove godine. Preporučila bih svima da vrijedno rade i ulažu dragocjeno vrijeme u sve što vole i žele da budu, da nijednog trenutka  ne odustaju i da će tako sigurno uspjeti u životu", kaže Irena.

Na rođendan velikana ruske književnosti Aleksandra Puškina 6. juna u Podgorici je obilježen Dan ruskog jezika.

Tom prilikom predstavnik Rossotrudničestva Aleksandar Belјčenko dodjelio je Ireni zahvalnice za učešće u Međunarodnim omladinskim konkursima „Kako vidim budućnost Rusije: moje poruke za Predsjednika Putina“ i ‘’Šta znam o Krimu’’

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom u Podgorici ruski sunarodnici i prijatelјi Rusije sastali su se kod spomenika klasiku, da bi se sjetili njegovih omilјenih dijela i pročitali sopstvene stihove. Službenici Ambasade su pozdravili goste "književne večeri" i položili su cvijeće kod spomenika Aleksandru Puškinu i Nataliji Gončarovoj, koji se nalazi u centru glavnog grada Crne Gore.Gost događaja ove godine bio je Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji je takođe pozdravio prisutne

Irena je iskazala posebnu zahvalnost na podršci Ruskom centru u Podgorici i Anastasiji Vrbici, svojoj porodici, mentoru Rasimu Kasumoviću i Srednjoj stručnoj školi u Bijelom Polju.

Konkurs su organizovali Međunarodni savjet sunarodnika Rusije (MSRS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Ruske Fedearcije i svjetskim Koordinacionim savjetom ruskih sunarodnika pod pokroviteljstvom Vladine komisije  za sunarodnike u inostranstvu i uz podršku Specijalnog predstavnika predsjednika Ruske Federacije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.