Crna Gora korak bliža gasifikaciji
Ilustracija

Transanadolijski gasovod svečano pušten u rad

Crna Gora korak bliža gasifikaciji

Transanadolijski gasovod (TANAP), koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope, počeo je da radi u utorak, što za Crnu Goru znači korak bliže u pravcu njene gasifikacije i mogućnosti približavanja značajnom tržištu gasa.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je planirano da jedan krak gasovoda prođe i kroz Crnu Goru.

"Budući dio TANAP gasovoda – Trans jadranski gasovod (TAP), koji bi transportovao gas iz Turske preko Grčke i Albanije u Italiju, jednim svojim krakom - Jonsko-jadranski gasovod (IAP) u dužini od 511 kilometara proći će kroz Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, čime će biti omogućena gasifikacija ovog regiona i otvorena mogućnost za plasman sopstvenog gasa", navodi se u saopštenju.

Gasovod su svečano otvorili predsjednici Turske Reep Erdogan i Azerbejdžana Ilham Aliyev. Svečanosti organizovanoj u turskom gradu Eskišehiru prisustvovala je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić i državni sekretar Nikola Vujović.

Gasovod TANAP, vrijedan 7,2 milijardi EUR i dugačak 1,85 hiljada kilometara, dio je Južnog gasnog koridora i povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom. To je projekat koji će transportovati gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

"Sa ovim projektom, gas iz Azerbejdžana će prvi put biti isporučen Evropi. TANAP je važan ne samo zbog očuvanja energetske bezbjednosti, već i zbog poboljšanja životnog standarda u zemljama kroz koje prolazi", kazao je Erdogan.

U prethodnom periodu, Ministarstvo ekonomije je intenziviralo komunikaciju sa Ministarstvom za infrastrukturu i energetiku Albanije u cilju zajedničkog pristupa implementaciji IAP-a. U tom smislu pripremljena je zajednička aplikacija za izradu Glavnog projekta IAP-a za Crnu Goru i Albaniju, za koji je i odobren grant u okviru poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) za izradu idejnog projekta u iznosu od 2,5 miliona EUR.

Takođe, nakon Ministarskog sastanka održanog u Bakuu početkom ove godine, potpisano je Pismo namjere o osnivanju projektne kompanije Jonsko – jadranskog gasovoda, što će biti naredni korak u čitavom procesu.

Zvaničnici Evropske komisije (EK) pozdravili su otvaranje TANAP gasovoda i ocijenili da je TANAP strateški važan za EU i da predstavlja ključnu kariku u poboljšanju energetske bezbjednosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.