Popović-Samardžić: Struka je naša politika
Popović Samardžić

Odgovor Sindikata doktora medicine direktorici KC

Popović-Samardžić: Struka je naša politika

Sindikat doktora medicine, kaže za Kodex njegova predsjednica Milena Popović-Samardžić, godinama ukazuje na probleme u crnogorskom zdravstvu i godinama traži partnere za njihovo rješavanje. Niko bolje od ljekara, medicinskih radnika i pacijenata ne prepoznaje probleme sa kojima se danas suočava crnogorsko zdravstvo niti iko bolje od nas može ukazati na potencijalna rješenja, nas ljekara koji od Vas traže uvažavanje, poručuje Popović-Samardžić direktorici Kliničkog Centra Zorici Kovačević.

 Sindikat, poručuje njegova  predsjednica, zastupa i brani integritet kolega.

“Žao nam je što to ne prepoznajete, makar kroz brojne mailove koje Vam šaljemo i pozive za razgovor na koje ne dobijamo odgovor. Razočava činjenica da je stručni kolegijum Kliničkog centra zloupotrijebljen za diskreditaciju Sindikata doktora medicine Crne Gore. Molimo Vas da nas politički ne svrstavate, da na taj način ne diskreditujete naš rad. Naša struka je naša jedina politika i naš jedini cilj je da dovedemo pacijente, ljekare i kreatore zdravstvene politike za isti sto, da sagledamo naše probleme iz svih ovih uglova i da na bazi tih zaključaka formulišemo jasnu strategiju. I sve to radimo sa stanovišta struke.” poručuje predsjednica Sindikata doktora medicine Zorici Kovačević.  

Nesporan uspjeh aktuelne direktorice Kliničkog Centra su novi aparati i građevinski radovi, kao što je Sindikat doktora medicine više puta kazao, ali nezadovoljstvo pacijenata, nezadovoljstvo ljekara i ostalog medicinskog osoblja govori o jednom dubljem problemu koji se ne rješava.

Da li stvarno treba opet govoriti o odlivu kadra, o deficitu kadra, o uslovima rada, o niskim zaradama, o nedostatku protokola…, pita se Popović-Samardžić i direktorici Kliničkog Centra postavlja nekoliko pitanja:

“U koliko slučajeva ste kao direktorica Kliničkog Centra pomogli svojim zaposlenima, ljekarima i medicinskim sestrama u sve brojnijim sudskim postupcima? Koliko njih je dobilo pravnu pomoć ili podršku Kliničkog centra u iscrpljujućim sudskim procesima? Kada se govori o njihovim uspjesima sa ponosom se izgovara njihovo ime, kada im se stavi na teret neodgovornost, nesavjesnost, onda ih se lako odričete. No, tu ispaštaju samo ljekari i medicinsko osoblje ali zbog prikrivanja činjenice da sa Ministarstvom zdravlja nemate dobar odnos ispaštaju i zdravstveni radnici i pacijenti. A to je samo jedna od opasnosti koje su se nadvile nad crnogorskim zdravstvom.”poručuje Popović-Samardžić.

U Kliničkom centru, kaže Popović-Samardžić, radi više od 400 ljekara, od kojih su većina članovi Sindikata doktora medicine. Možda je vrijeme da ih menadžment čuje. Samo tako se može pomoći izgradnji povjerenja pacijenata o kom se priča.

“Mi smo dosta puta pozivali na saradnju i pozivaćemo i dalje jer nas naš profesionalni odnos obavezuje na to. Vi ćete odlučiti da li ćete iskoristiti naše kapacitete, našu stručnu pomoć u rješavanju nagomilanih problema pacijenata i ljekara ili ćete nastaviti sa samozavaravanjem ili pak tendencioznim zavaravanjem javnosti i kolega.”poručuje predsjednica Sindikata doktora medicine Kovačevićki.  

 Osobama koje rade u zdravstvenom sistemu, kaže Popović-Samardžić, ne priliče indolentne reakcije poput ovih koje sa sada mogu vidjeti i u najmanju ruku opasne su. Kodeks medicinske etike i deontologije obavezuje na saradnju i međusobno uvažavanje. Stručni kolegijum, smatra, ne treba koristiti za lične osvete već za jedinstveno djelovanje u unaprjeđenju kvaliteta zdravstvene zaštite.

“Zadovoljan ljekar je preduslov za zadovoljnog pacijenta. Dobro edukovan ljekar je preduslov dobrog ishoda liječenja. To trebaju biti naši ciljevi i u tom pravcu Sindikat doktora djeluje i pruža ruku saradnje svima koji sa nama dijele taj cilj, ali ne manipulativno, ne demagoški, ne politikanski, već iskreno i suštinski.” kaže za Kodex predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.