Svilanović: Dogovor Makedonije i Grčke vjetar u leđa razvoju regiona
Svilanović

Sporazum oko imena

Svilanović: Dogovor Makedonije i Grčke vjetar u leđa razvoju regiona

Premijer Makedonija Zoran Zaev potvrdio je da će novi naziv za Makedoniju biti Republika Sjeverna Makedonija.

I njegov grčki kolega Aleksis Cipras kazao je da je postignut istorijski dogovor oko višedecenijskog spora oko imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

Generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju Gorana Svilanović povodom najavljenog sporazuma premijera Ciprasa i Zaeva čestitao je premijerima Grčk i Makedonije na njihovoj odlučnosti i istinskom vođstvu u postizanju dogovora.

"Dogovor predstavlja stvarno ohrabrenje za cio region Jugoistočne Evrope, a posebno za Zapadni Balkan, jer pokazuje da se i najteža pitanja mogu riješiti ako za to postoji odlučnost i vizija bolje budućnost.  Ovaj istorijski dogovor daje novi vjetar u leđa ne samo međusobnoj saradnji nego i daljem ekonomskom razvoju i procesu evropskih integracija regiona. Iskreno se nadam da će ovaj hrabri čin liderstva biti dočekan s istom dozom odlučnosti od strane njihovih partnera u Evropskoj uniji i NATO", kazao je Svilanović.

Vlada Crne Gore sinoć je na Twiteru čestitala premijerima na dogovoru.

"Crna Gora se raduje ovom napretku i nada se uspješnim sljedećim koracima koji će makedonskim građanima omogućiti sigurnu evropsku i evroatlantsku budućnost", kaže se u objavi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.