Vlada da odustane od HE na Morači
Ilustracija

Vlada da odustane od HE na Morači

Vlada Crne Gore je izgradnju HE na Morači prihvatila je kao razvojni projekat različitim strateškim dokumentima, međutim ovaj projekat je ocijenjen kao jedan od najneprihvatljivijih energetskih projekata u Crnoj Gori od strane, domaće, međunarodne i laičke javnosti, poručili su iz navo NVO Green Home.

Implementaciju procedure izgradnje planiranih hidroelektrana na Morači, kako navode, karakteriše netransparentnost procesa i nepostojanje ranih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama. 

"NVO Green Home već osam mjeseci čeka informaciju od Ministarstva ekonomije po osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama o radu komisije za ocjenu ponuda potencijalnih investitora za izgradnju hidroelektrana na Morači", saopšteno je iz NVO Green Home. 

Zbog kako navode, ćutanja administracije NVO Green Home je podnijela žalbu Ministarstvu ekonomije i Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, koji je ova Agencija usvojila i naložila Ministastvu ekonomije da im dostavi traženu informaciju.

Ministarstvo ekonomije nije postupilo po nalogu Agencije, te će Green Home, kako poručuje, ostvarivanje svojih prava tražiti kod nadležnih sudova.

Uticaji hidroelektrane na životnu sredinu mogu se javiti u bilo kojoj fazi njenog životnog ciklusa, od njene izgradnje, preko renoviranja, demontaže ili svakodnevnog rada i upravljanja hidroelektralnom.

"Ovi uticaji mogu rezultirati gubicima, degradacijom i fragmetacjom prirodnih staništa i populacija vrsta koje zavise od ovih staništa. Značaj gubitka zavisi od rijetkosti i ranjivosti staništa i ugroženih vrsta. Ove činjenice navedene su u novom Vodiču za hidroenergiju u odnosu na zakonodavstvo EU o prirodi koji je razvijen od strane Evropske komisije u prvoj polovini 2018. godine", saopšteno je iz NVO Green Home.

Kao najvažnije negativne posljedice hidroelektrana na rijeke, Vodič je prepoznao promjene u hidromorfologiji i riječnim staništima, sprječavanje migracije zaštićenih vrsta, poremećaj dinamike sedimenta, promjene u hidrološkom režimu i ekološkom protoku vode, promjene sezonskih plavnih ciklusa, promjene hemijskog sastava vode i temperature i povrede i ubijanje životinjskih vrsta.

"NVO Green Home godinama unazad zastupa stav da se kanjon rijeke Morače treba valorizovati na drugačiji način sagledavajući sve planirane i izgrađenje projekte koji se baziraju na proizvodnji energije iz obnovljih izvora Kanjon Morače treba valorizovati na način koji će obezbijediti istovremeno kako dobit za lokalno stanovništvo tako i očuvati prirodne i kulturne vrijednosti područja", poručuju iz te NVO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.