Ministarstvo stipendira buduće kuvare, pekare, konobare, frizere...
ilustracija

Deficitarne kvalifikacije

Ministarstvo stipendira buduće kuvare, pekare, konobare, frizere...

Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za dodjelu 300 stipendija za deficitarne kvalifikacije za učenike prvog razreda stručnih škola, od čega je za 30 stipendija sredstva obezbijedila Privredna komora Crne Gore.

Ministarstvo stipendira učenike koji se obrazuju za zanimanje kuvar, konobar, keramičar, pekar, prodavac, zavarivač, poslastičar,instalater, monter elektronske komunikacijske infrastrukture, frizer, bravar, stolar idr.

Kako je saopšteno iz tog resora, 119 stipendija biće dodijeljeno učenicima drugog razreda koji su u školskoj 2017/2018. godini dobili stipendije za deficitarne kvalifikacije.

Učenici se za stipendije prijavljuju u školama u kojima su stekli pravo upisa, a dokumentaciju se podnosi od 27. do 29. juna.

Učenici koji ove godine upisuju prvi razred srednje škole uz prijavu moraju dostaviti kopiju svjedočanstva iz sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole.

Učenici drugog razreda uz prijavu dostavljaju kopiju svjedočanstva iz prvog razreda i kopije dokaza o osvojenim nagradama na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Stipendija učenicima se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u mjesečnom novčanom iznosu u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnog -  saopšteno je iz Ministarstva.

Cilj stipendije je, pojašnjavaju, jače povezivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada i nagrađivanje i motivisanje učenika za obrazovanje za deficitarna zanimanja, ukoliko za to imaju sklonost

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.