Simović:  Crnogorski sektor poljoprivrede položio još jedan veliki evropski ispit
Foto:MPRR

389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27 miliona eura

Simović: Crnogorski sektor poljoprivrede položio još jedan veliki evropski ispit

Na prvi javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva kroz IPARD program pristiglo je 389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27 miliona eura.

Tim povodom potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao je na konferenciji za mediji da je crnogorski sektor poljoprivrede položio je još jedan veliki evropski ispit.  

"Ovo je ocjena koju s pravom možemo dati jer je na prvi javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva pristiglo čak 389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27 miliona eura.Uporedna iskustva država korisnika IPARD programa jasno pokazuju vrijednost ovog našeg rezultata", kazao je Simović.

On je podsjetio da je svojevremeno, Hrvatska je za dva poziva imala 40 zahtjeva, Makedonija za tri poziva oko 140 zahtjeva, a Turska za, takođe tri poziva, imala je svega 10 zahtjeva.

"Uspjeh koji smo postigli rezultat je partnerske saradnje Ministarstva poljoprivrede i Generalnog Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije i Delegacije EU u Crnoj Gori na čemu im se zahvaljujemo, rezultat Vladinog odgovornog pristupa i odluke o prioritetnom angažovanju svih nadležnih institucija u realizaciji ovoga projekta i, konačno, rezultat preduzetničke energije i odgovornog odnosa samih poljoprivrednika koji su od početka uključeni u ovaj proces.Podsjetiću da smo predstavljanje ovog javnog poziva organizovali kroz 22 radionice u prepunim salama širom Crne Gore, u neposrednoj i otvorenoj komunikaciji sa oko 1.000 poljoprivrednika. Stručne i savjetodavne službe Ministarstva i nadležne institucije su i u ovoj fazi posvećeno i efikasno obavile svoj posao. Energija prepunih sala prenijela se i na sami proces pripreme i podnošenja aplikacija, o čemu najbolje govori 389 pristiglih zahtjeva", istakao je resorni ministar.

Simović je naglasio da su zahtjevi stigli iz svih opština u Crnoj Gori i da su ovom mjerom podržani svi poljoprivredni sektori.

"Posebno nas raduje činjenica da je veliki broj aplikacija pristigao iz sjevernog regiona - 221 ili 57%.Najviše zahtjeva odnosi se na nabavku poljoprivredne mehanizacije – 187, zatim na nabavku opreme i mehanizacije – 80, mješovite investicije (izgradnju, nabavku opreme i mehnizacije, podizanje zasada) – 61, a isključivo za izgradnju objekata – 41 zahtjev.Podsjetiću da ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovaj javni poziv iznosi 10.720.000 EUR, a finansijska podrška se sastoji se od 75% evropskih sredstava i 25% iz budžeta Crne Gore, a namijenjena su za investicije od 10.000 do 500.000 eura", saopštio je potpredsjednik Vlade.

Pojasnio je da je u toku proces administrativne kontrole svakog pojedinačnog zahtjeva u skladu sa akreditovanim procedurama.

Bespovratna podrška će, ponovio je, iznositi 60% vrijednosti prihvatljivog iznosa investicije, odnosno 65% za nosioce poljoprivrednog gazdinstva mlađe od 40 godina. Za poljoprivredna gazdinstva locirana na nadmorskoj visini većoj od 600 m, podrška iznosi 70%.

Odluka o dodjeli sredstava podrške i ugovaranju biće donijeta, kako je rekao Simović, nakon kontrole svih zahtjeva, bodovanja i rangiranja onih koji uspješno prođu administrativnu i terensku kontrolu.

"Pred nama je obiman, zahtjevan i odgovoran posao koji ćemo realizovati na maksimalno efikasan način, poštujući sva akreditovana evropska pravila i procedure.Siguran sam da ćemo odgovornim, posvećenim i dalje partnerskim odnosom Ministarstva poljoprivrede i korisnika podrške uspješno završiti sve neophodne procedure, i realizovati investicije koje će našim proizvođačima obezbijediti novi zamah u razvoju, otvoriti nova radna mjesta i doprinijeti unapređenju kvaliteta života u njihovim sredinama", kazao je SImović.

Kako je saopštio, u toku je realizacija drugog javnog poziva za podršku za preradu a zahtjevi se mogu predavati do 16. jula.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.