Stalni pritisak na zaposlene da se uz efikasniji rad odgovori na zahtjev privrede i građana
Sa konferencije

Pribilovoći na konferenciji u Mostaru

Stalni pritisak na zaposlene da se uz efikasniji rad odgovori na zahtjev privrede i građana

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović učestvovala je na ministarskoj konferenciji „Dobra uprava na Zapadnom Balkanu“ u Mostaru.

„Reforma javne uprave je živ proces koji treba da unaprijedi konkurentnost privrede i da, uz brigu o očuvanju fiskalne održivosti, pruži kvalitetne javne usluge, uz manje troškova. Taj proces, nadalje, podrazumijeva stalni pritisak na zaposlene da se uz efikasniji rad, uz angažovanje njihovih posebnih vještina, i uz smanjenjem tekućih budžetskih troškova odgovori na zahtjeve privrede i građana“, kazala je ministarka Pribilović na panelu“ Starteški okvir za reformu javne uprave: Stanje, izazovi i budući planovi“.

„Rast konkurentnosti, potreba fiskalne održivosti i rastući zahtjevi za boljim javnim servisima uz niže troškove su uticale da sve zemlje članice EU sprovele ili je u toku proces optimizacije koji se, u njihovim javnim upravama, značajno razlikuje. Ti različiti pristupi, kao i iskustvo koje je Crna Gora imala u prethodnom periodu kroz implementaciju Plana reorganizacije zaposlenih u javnom sektoru, bili su nam i osnova i orjentir da pažnju usmjerimo na  mjere vezane za budžet, definisanje okvira javnog sektora u pogledu proces optimizacije, upravljanje ljudskim resursima, organizacionu strukturu državne uprave. Napravili smo krupne korake kada je u pitanju dalji proces optimizacije,  i vjerujem da ćemo djelovanjem iz nekoliko pravaca, kroz primjenu kratkoročnih i dugoročnih mjera, uspjeti da ostvarimo indikativne vrijednosti broja zaposlenih do 2020 godine" istakla je Pribilović, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Na Konferenciji su učestvovali ministri zaduženi za javnu upravu i finansije Zapadnog Balkana s ciljem da se ojača uloga ovih ministarstava u regionu, jer reforma javne uprave, zajedno s vladavinom prava i ekonomskim upravljanjem i dalje je ključni prioritet u procesu proširenja, kao i pitanje od fundamentalnog značaja za uspjeh u političkim i ekonomskim reformama i izgradnji osnove za primjenu pravila i standarda EU. 

Konferencija je, pored predstavnika državnih uprava na visokom nivou koji se bave reformom javne uprave, upravljanjem javnim finansijama  i evropskim integracijama usmjerena na predstavnike Evropske komisije (DG NEAR i DG BUDGET), OECD/SIGMA, uvažene međunarodne organizacije, partnere, organizacije civilnog društva i ostale.

Konferenciju organizuje Regionalna škola za državnu upravu (ReSPA) u saradnji sa Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.