Veliki uspjeh učenika iz Crne Gore na takmičenju u kodiranju na mikrobit uređajima u Beogradu
Foto: Ministarstvo prosvjete

Veliki uspjeh učenika iz Crne Gore na takmičenju u kodiranju na mikrobit uređajima u Beogradu

U okviru Sajma novih tehnologija u Beogradu, koji Britanski savjet i partneri tradicionalno organizuju svake godine, 8. i 9. juna održano je takmičenje u kodiranju na microbit uređaju timova iz osnovnih škola iz šest država okruženja koje su dio projekta „Škole za 21. vijek“ na Zapadnom Balkanu.

Prvog dana takmičenja timovi od po dva učenika predstavili su svoje projekte sa kojima su pobijedili na nacionalnim takmičenjima. Drugog dana timovi učenika su radili na zadatku koji im je zadao međunarodni žiri sastavljen od microbit eksperata iz Velike Britanije.

U veoma jakoj konkurenciji ekipa koje su pobijedile na nacionalnim takmičenjima, učenici JU Osnovna škola „Vuk Karadžić“, Berane, Miro Marjanović i Milo Šekularac su osvojili treće mjesto sa radom „Plastenik“, a učenici JU Osnovna škola „Risto Ratković“, Bijelo Polje, Milica Marković i Marko Marković su osvojili četvrto mjesto, kao i specijalnu nagradu žirija za rad „Jezička igrica“, kao najkreativniji i inspirativniji projekat predstavljen na takmičenju.

Timove su podržali nastavnici Milun Čukić iz JU OŠ „Vuk Karadžić“ i Milena Kuč i Elza Numanović iz JU OŠ „Risto Ratković“.

Prvo mjesto je osvojila Osnovna škola iz Kruševca „Dragomir Marković“, a drugo Osnovna škola iz Albanije „Osman Myderizi“. Sertifikate i prikladne nagrade najboljim timovima uručili su predstavnici žirija i direktorica Britanskog savjeta za Zapadni Balkan gospođa Kler Sirs. 

Održano Takmičenje u kodiranju na microbit uređaju je prvo takmičenje ove vrste koje će se nastaviti u narednim godinama i postati tradicionalno.

U projektu „Škole za 21. vijek“ učestvuje 10 osnovnih škola u Crnoj Gori, a u narednoj godini će im se priključiti još 10 škola koje će mogućnost da rade na poboljšanju ključnih vještina svojih đaka kao i programiranja, ostvariti kroz nastavne i vannastavne aktivnosti uspostavljanjem microbit klubova u svojim školama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.