Počinje upis u srednje škole: 9 361 mjesto za polumaturante
Ilustracija

Objavljen Konkurs

Počinje upis u srednje škole: 9 361 mjesto za polumaturante

Upis u prvi razred srednje škole počinje danas i trajaće do 22. juna. Rang lista biće objavljena na oglasnoj tabli škole najkasnije do 26. juna, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ove godine osnovnu školu završilo je 7 411 učenika, a mjesta u srednjim školama ima 9 361, odnosno ima mjesta za sve polumaturante.

"I u svakoj opštini pojedinačno je veći je broj upisnih mjesta od broja učenika koji završavaju osnovnu školu na teritoriji te opštine.  Preciznije, u gimnazijama ima 2 408 mjesta, a u srednjim stručnim školama ima 6 953 mjesta i to: 4 685 na programima četvrtog stepena i 2 268 na programima trećeg stepena", saopšteno je iz Ministarstva.

Broj mjesta u opštinama je kako slijedi: Andrijevica 84, Bar 616, Berane 616, Bijelo Polje 560, Budva 308, Cetinje 196, Danilovgrad 140, Herceg Novi 336, Kolašin 112, Kotor 305, Mojkovac 140, Nikšić 1141, Plav 196, Gusinje 28, Petnjica 140, Pljevlja 364, Plužine 84, Podgorica 2724, Tuzi 140, Rožaje 392, Šavnik 56, Tivat 235, Ulcinj 364 i Žabljak 84. 

Kandidati podnose prijavu na Konkurs i originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole.

Iz Ministarstva prosvjete napominju da za upis nije potrebno dostavljati izvod iz matične knjige rođenih. 

"Novina je da je toku trajanja roka za podnošenje prijava, komisija dužna da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima i ostvareni ukupan broj bodova", saopšteno je.

Na Konkurs za upis u I razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.