Crna Gora na jesen pristupa Programu pravde Evropske komisije
Zoran Pažin

Pažin ističe da je povjerenje i održano i produbljeno

Crna Gora na jesen pristupa Programu pravde Evropske komisije

Sporazum o saradnji između Crne Gore i EUROJUST-a predstavlja najviši stepen povjerenja između Crne Gore i država EU u oblasti saradnje u borbi protiv teških oblika prekograničnog kriminala.

Zo je danas saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na konferenciji „Eurojust i saradnja sa trećim zemljama – iskustva i izazovi u zemljama Zapadnog Balkana“ koja se održava danas u Podgorici, godinu dana nakon stupanja na snagu Sporazuma.

Pažin je ukazao da o kvalitetu saradnje Crne Gore sa EUROJUST-om najbolje govori činjenica da je Crna Gora ažurno imenovala državnog tužioca za vezu i da su crnogorski državni organi tokom 2017. godine bili uključeni u četiri predmeta pravosudne saradnje posredstvom EUROJUST-a, koji su se kako kaže dominantno odnosili na krivična djela prevare, terorizma i pranja novca.

On je naglasio da su sve crnogorske pravosudne institucije posmatrači su u relevantnim evropskim pravosudnim mrežama i najavio da se pristupanje Crne Gore Programu pravde Evropske komisije očekuje na jesen.

Pažin je dodao da je Zakon o pravosudnoj saradnji sa državama članicama EU u završnoj fazi izrade u Ministarstvu pravde.

„Dozvolite mi da se ovim povodom prisjetim na riječi uvažene gospođe Mišel Koninks, sa kojom sam imao čast da potpišem Sporazum između Crne Gore i EUROJUST-a o saradnji, 3. maja 2016. godine u Briselu, da Sporazum predstavlja najviši stepen povjerenja između Crne Gore i država EU u oblasti saradnje u borbi protiv teških oblika prekograničnog kriminala. Današnja konferencija je dokaz da je to povjerenje ne samo održano, već i produbljeno,“ zaključio je Pažin.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.