Sve spremno za glavnu turističku sezonu
ilustracija

Morsko dobro

Sve spremno za glavnu turističku sezonu

Zakupci su uredili plaže, kupači su uveliko počeli da dolaze čak od po četka proljeća, a iz preduzeća Morsko dobro kažu da je sve spremno za glavnu sezonu.

- Što se tiče cijene zakupnine po aktuelnom planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra od 2016-2018. najvišu cijenu ponudio je zakupac plaže Trsteno u opštini Kotor i ona iznosi 110.000 eura. Najniža zakupnina kupališta je u opštini Herceg Novi u iznosu od 200 eura - kazao je za Pobjedu direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić.

Kako je naveo, ovo preduzeće je prošle godine samo od zakupa plaža prihodovalo 3.554.251 euro, od čega je primorskim opštinama usmjereno 50 odsto, odnosno 1.777.125 eura, shodno članu Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

- Očekivani prihodi od zakupa plaža u ovoj godini projektovani su na nivou prošlogodišnjih. Kada uzmemo u obzir ukupne prihode po osnovu zakupa svih privremenih lokacija, ne samo plaža, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je do 31. decembra 2017. godine zaključilo ukupno 1.349 ugovora i ostvarilo prihod od naknade za korišćenje morskog dobra u iznosu od 6.895.632 eura. U skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave Javno preduzeće svoj prihod dijeli sa šest primorskih opština na čijoj se teritoriji ostvaruje prihod -pojasnio je Jelušić.

On dalje objašnava da se ostvareni prihod dijeli na pola i to Javnom preduzeću (3.447.816 eura) i opštinama 50 odsto (3.447.816 eura). 

- Taj novac opštine bi trebale po potpisanim sporazumima sa JP Morsko dobro da transferišu lokalnim komunalnim preduzećima i to za sveobuhvatno održavanje čistoće i komunalnog reda u zoni morskog dobra, sezonsko i vansezonsk čišćenje i održavanje kupališta, koja nijesu ustupljena na korišćenje, sa posebnom pažnjom u zimskom periodu, održavanje i rekonstrukciju javne rasvjete u zoni morskog dobra , održavanje i zaštitu zelenila, hortikulturno uređenje, uređivanje i održavanje parkova, javnih zelenih i rekreacionih povr- šina u zoni morskog dobra, održavanje i regulisanje bujičnih tokova u zoni morskog dobra i hitne sanacije obale i obalne infrastrukture (ograde, mostovi, obalni zidovi, staze i sl.) - kazao je Jelušić.

Izvor:Pobjeda 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.