Majka četvoro djece razvila aplikaciju koja prepoznaje zbog čega beba plače
ilustracija

Majka četvoro djece razvila aplikaciju koja prepoznaje zbog čega beba plače

Jedna neuropsihološkinja je razvila aplikaciju uz pomoć koje može, kako tvrdi, da se identifikuje zbog čega beba plače.

Svaki put kada dijete zaplače, roditelji nagađaju o čemu se radi - da li je gladna, da li joj je mokra pelena, da li je nešto boli, raste zub... Ali, tome je možda kraj.

Naime, neuropsihološkinja iz Kalifornije Arijana Anderson, i sama majka četvoro djece, osmislila je aplikaciju za mobilni telefon koja tumači plač.

"Kad sam dobila treće dijete, shvatila sam da je njen plač sličan plaču prethodno dvoje i mogla sam da prepoznam šta joj treba na osnovu toga kako zvuči njen plač", kaže ova doktorka.

Upotreba aplikacije Chatter Baby je jednostavna - telefon držite blizu bebe da "sasluša" plač vašeg djeteta i da ponudi rješenje.

Za sada program nudi samo tri razloga - glad, nervozu i bol, ali programeri navode da je krajnji cilj da aplikacija nauči da prepoznaje više emocija.

"Učite Chatter Baby o svojoj bebi, možete da idete po listi i da označite neke od razloga - nadutost, strah, razdvajanje od roditelja, dosadu, bol", kaže Anderson.

Aplikacija je veoma korisna za osobe sa oštećenim sluhom.

Andreson tvrdi da se struktura plača razlikuje od zemlje do zemlje. Sledeći korak je da se napravi dovoljno velika baza podataka plača i zvukova koje bebe prave, kako bi roditelji širom svijeta mogli da je koriste.

Izvor:Glas Amerike

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.