Žene u Crnoj Gori spremnije da kažu NE lošem braku
Ilustracija

Žene u Crnoj Gori spremnije da kažu NE lošem braku

Bez obzira što broj razvedenih brakova posljednjih godina vrtoglavo raste, ne postoji zvanična statistika o tome ko ih najčešće pokreće – žene ili muškarci.

Ipak, iskustvo advokatice Vesne Cimbaljević je pokazalo da se u 70 odsto slučajeva žene odlučuju na taj korak.

"Tim postupkom one odgovaraju na konvencionalne uloge supružnika koje još nijesu u saglasnosti sa promjenama na području jednakosti polova", objasnila je Cimbaljević.

Ona ističe da su žene najčešće nezadovoljne kvalitetom odnosa u braku u odnosu na vezu koju su imale s partnerom, prije nego su se odlučile da ,,stanu na ludi kamen“.

Crpeći primjere iz svog okruženja, sociolog Andrija Đukanović smatra da se sve više žena odlučuje na razvod.

"Jedan od mogućih faktora za sve učestalije razvode može da bude emancipacija i veće slobode koje žene počinju da uživaju u društvu. Ranije su žene bile spremnije da se žrtvuju za porodicu i da, pored nasilja koje su trpjele, ostanu u porodici. Danas sve više žena stremi karijeri i svojim interesovanjima, a sreću ne vidi samo u stvaranju porodice. Žene su, što je dobro, spremnije da se bore za sebe i da ne pristaju po svaku cijenu da ostanu u braku. Postaju više finansijski nezavisne i sposobne da same o sebi brinu", objašnjava Đukanović.

Dakle, drugačije su vrijednosti u kojima današnje žene i djevojke žive – dodatno ih ojačava i pruža im mogućnosti koje ranije nijesu imale. To direktno utiče na povećanje mogućnosti razvoda.

On vjeruje da su se žene teže odlučivale na raskid braka zbog straha i osude zajednice, budući da se smatralo da ,,žena treba da trpi i nosi porodicu na svojim leđima“.

"Žene su spremnije da kažu ,,ne“ lošem braku. Prema mišljenju mnogih stručnjaka koji se bave ovom tematikom, razlog za ovu pojavu je razlika između žene i muškarca u pogledu shvatanja braka i porodice. Žene su te koje emotivnije sve to doživljavaju, koje se trude da sve drže na okupu i koje na neki način drže sve pod kontrolom.  S druge strane, muškarci su samim sklapanjem braka ostvarili onu ulogu koja se od njih traži i što je društveno uslovljeno, ali su mnogo slobodniji u ponašanju u braku. U smislu da imaju više slobode da se kreću, da se druže, jer po shvatanju većine muškaraca kući ostaje žena koja će se pobrinuti za sve što treba. Na neki način žena služi da bude u kući i da ispunjava porodične potrebe. To se, kako vidim, mijenja i nema više puno žena koje bi pristale na takav odnos", ističe Đukanović.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.