Njemačka nema saznanja o vezi bombardovanja SRJ i raka
Mihael Rot

Njemačka nema saznanja o vezi bombardovanja SRJ i raka

Vlada u Berlinu nema sopstvenih saznanja o mogućoj vezi između municije korišćene tokom intervencije NATO-a i slučajeva obolijevanja od raka, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke Mihael Rot.

Rot je odgovarajući na pitanje poslanice Levice u Bundestagu Sevim Dagdelen o posljedicama upotrebe osiromašenog uranijuma u Srbiji, rekao da ne želi da prejudicira rezultate istrage komisije koju je formirala Skupština Srbije tim povodom, navodi se u saopštenju iz kancelarije ove poslanice dostavljenom Tanjugu.

Dagdelen je upitala njemačku vladu može li da isključi vezu između učestalih slučajeva kancera u Srbiji i upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, te u kojoj mjeri savezna vlada dijeli ocjenu ambasadora Kajla Skota da drastičan porast oboljelih od raka u Srbiji nema veze sa bombama NATO-a, već "sa nezdravim načinom života Srba", navodi se u saopštenju.

Rot u odgovoru podsjeća da je poslije intervencije NATO-a, tačnije 2001. godine, formiran komitet čiji je zadatak bio da ispita eventualnu vezu upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom i zdravstvenih rizika, te da je taj komitet na osnovu nezavisne ekspertize zaključio da municija upotrebljena na Kosovu nema trajnih posljedica po zdravlje ljudi.

Ove rezultate, dodao je, potvrdila je i studija programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine iz 2001. godine.

Rot navodi da mu je poznato da je Skupština Srbije 23. maja formirala komisiju za istragu posljedica NATO bombradovanja po zdravlje građana i životnu sredinu, ali dodaje da ne bi želio da prejudicira do kakvih će rezultata ta komisija doći. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.