Darmanović: Odnosi CG i Rusije će zavisiti od toga kakvi budu odnosi među velikima
Srđan Darmanović

Darmanović: Odnosi CG i Rusije će zavisiti od toga kakvi budu odnosi među velikima

Ulaskom u NATO crnogorska nezavisnost, izglasana na referendumu prije 12 godina dobila je finalni pečat, kazao je u intervjuu za TV Pink M ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. Crna Gora je time postala dio sistema kolektivne bezbjednosti i obezbijedila ne samo svoje granice nego i suverenitet i nezavisnost. Crnogorski šef diplomatije smatra i da će odnosi naše zemlje sa Rusijom zavisiti od odnosa velikih sila.

“Ovo je dostiignuće za generacije koje dolaze, možda čak više nego za one koji su sada ovdje. To govorim zbog toga što je Crna Gora po prvi put u svojoj istoriji postala institucionalno dio zapadnog svijeta. Kada kažem zapadnog svijeta mislim na vrijednosti toga svijeta, mislim na činjenicu da NATO nije samo zajednica vojnih snaga nego je to zajednica demokratije. CG je dakle po prvi put postala dio te velike porodice. Mi smo bivali blizu zapada u svojoj istoriji, najblize komunistima jer je Tito vodio nesvrstanu politiku pa nismo bili dio sovjetske imperije, a živjeli smo dobrim dijelom ako ništa drugo zapadnim stilom ali nikada nismo bili dio institucije. Sada jesmo i kada se završi proces time što ćemo ući u EU bićemo u potpunosti dio najrazvijenijeg dijela svijeta.", kazao je Dramanović.

Pred Crnom Gorom kao članicom NATO-a biće izazova u savremenom svijetu geopolitičkih, smatra Darmanović.

"Imate kriznih žarišta koliko hoćete i danas više nema zemamlja za koje možete da kažete da su dovoljno daleko. Svijet je globalan, postao je globalan digitalnom revolucijom, a i na svaki drugi način. Tako će Crna Gora kao dio toga svijeta imati svoje izazove. Međutim za nas je ipak primarno važno da naš region se stabilizuje, da se eliminišu rizici između naših zemalja ili unutar njih jer za nas kao malu zemlju je jako važno da su naši susjedi stabilno. Tako da je Crna Gora veoma posvećena toj dobrosusjedskoj politici i spremna je da igra ulogu i pomogne svojim partnerima i prijateljima u regionu kad god je to moguće. “, rekao je Darmanović za PINK M.

Govoreći o pokušajima destabilizacije u našoj zemlji uoči parlamentarnih izbora 2016-te i miješanju Rusije, Darmanović napominje da naša zemlja nikada nije primarno bila meta Rusije već je problem bio sto je CG dio Zapadnog Balkana, koji je krenuo tada u finale procesa ulaska u NATO.

“U tom smislu Rusiju je prije svega interesovalo njeno neposredno okruženje, ali je takođe proširila svoju politiku i uticaj ili pokušavala da proširi na druge tačke u svijetu za koje je smatrala da može da uspostavi neku vrstu kontrole, prije svega Zapadni Balkan i prije svega zemlje sa pravoslavnom većinom na Zapadnom Balkanu i neka žarišta svjetska poput Sirije, itd. tako da mi niti smo imali niti želimo da imamo loše odnose sa bilo kim time što ćemo postati članica NATO-a, niti je, vjerujem, Rusija prvenstveno bila fokusirana na jednu zemlju od 650 hiljada stanovnika. Ali jeste na Zapadni Balkan i na činjenicu šta naše učlanjenje u NATO u tom smislu značilo za geopolitičku arhitekturu ovoga dijela svijeta. Tako će naši odnosi sa Rusijom zavisiti od toga kakvi budu odnosi među velikima. Mi smo sada dio jednog saveza u kojem dijelimo i privilegije i obaveze i dijelimo zajedničku politiku. To je naravno činjenica koju će Rusija uzeti kao realnu i vjerujemo da će to možda biti razlog da naši odnosu postanu, ako ne mnogo bolji u neposrednoj budućnosti onda normalniji.“, kaže Darmanović.

Ističe da naše društvo mora da se veoma napregne u narednom periodu  da dostigne zahtjevne standarde Evropske Unije, prije svega u poglavljima 23 i 24, dakle vladavini prava.

"Evropska Unija odnosno naše članstvo je nacionalni cilj broj jedan u Crnoj Gori nakon što smo postali članica NATO-a. To je politika Vlade, to je orjentacija koju podržava najveći dio naših građana, to je na kraju krajeva politika koju značajan dio opozicionih partija podržava. Imali smo sada značajnu posjetu predsjednika države u tom smislu u Briselu i ja mislim da možemo na taj proces gledati sa izvjesnim optimizmom.", smatra crnogorski šef diplomatije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.