Marković da smijeni Šehovića zbog političke diskriminacije prosvjetnih radnika
Foto:Anadolija

Prosvjetna zajednica traži

Marković da smijeni Šehovića zbog političke diskriminacije prosvjetnih radnika

Prosvjetna zajednica Crne Gore (PZCG) zatražila je od premijera Duška Markovića da razriješi ministra prosvjete Damira Šehovića, zbog, kako su kazali, političke diskriminacije prosvjetnih radnika i ignorisanja zahtjeva o njihovom položaju.

Predsjednik PZCG, Krsto Vuković, rekao je, na konferenciji za medije, da su Markoviću uputili pismo s tim zahtjevom i ocijenio je da je učinak reforme obrazovnog sistema u Crnoj Gori bio slab. 

"Naša ocjena je da je reforma dala negativne rezultate. U nekim segmetima postoje pomaci, ali kad se suštinski sagleda, evidentno je da se radi o kozmetičkim prepravkama unutar sistema i da se radilo o internoj propagandi“, kazao je Vuković, javlja Anadolija.

On je u otvorenom pismu premijeru uputio zahtjev da odgovori na brojna pitanja koja se tiču rada u obrazovnom sistemu. 

Vuković je podsjetio da je prije par mjeseci više od 20 nevladinih organizacija, uz podršku građana, uputilo pismo i zahtjev da se smijeni ministar Damir Šehović na koje nije odgovoreno. 

2018060823080333134483055WebVuković: Foto:AA

"Problem je što se ignorišu brojni zahtjevi prosvjetnih radnika, što predstavlja svojevrsnu zatvorenost sistema, zbog koje, između ostalog, tražimo smjenu ministra Šehovića. To ne predstavlja projekciju demokratskog kapaciteta Crne Gore, niti Ministarstva prosvjete kao vitalne institucije", izjavio je Vuković. 

Potpredsjednica PZCG Olivera Leković kazala je da se reforma obrazovanja u Crnoj Gori ne temelji na empirijskim istraživanjima i iskustvima iz učionica, niti na, kako smatra, rezultatima evaluacije nakon deset godina reforme. 

"Svaka reforma u prosvjeti mora se dati na sud javnosti, a naročito treba omogućiti da nastavnici iskažu svoje zahtjeve i preporuke u osmišljavanju cjelokupne reforme", poručila je Leković. 

Ona je ocijenila da nisu sprovedene neophodne pripreme za reformu, niti su , kako je navela, urađena kvalitetna istraživanja koja bi dala smjernice za reformu. 

2018060823080333134483057Web

Leković, foto:AA

"Reforma se sprovodi odjednom u svim školama i razredima, odakle proističu brojni problemi, od neupućenosti nastavnika u nastavni program, do nepostojanja udžbenika i problema s administracijom", ocijenila je Leković. 

Ona je kazala da reformom nisu postignuta željena rasterećenja nastavnih programa, jer je smanjen fond nedjeljnih časova, a količina gradiva po jednom času ostala ista. 

“Do danas nam nije razjašnjeno na koji način su došli do podatka da je reformom potrebno rasteretiti programe za deset odsto. Nedjeljni broj časova smanjen je za deset odsto, predmetni programi takođe, ali količina gradiva po jednom času je ostala ista”, pojasnila je Leković. 

Ona smatra da je problem to što u posljednih deset godina među ministrima nema prosvjetnih radnika. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.