Fudbaleri sa najvećim brojem kartona tokom svjetskih prvenstava: Zidan oborio rekord (FOTO)
Zinedin Zidan

Fudbaleri sa najvećim brojem kartona tokom svjetskih prvenstava: Zidan oborio rekord (FOTO)

Bivši francuski fudbalski reprezentativac Zinedin Zidan, koji je sa reprezentacijom Francuske osvojio Svjetsko prvenstvo 1998. godine, nosi titulu fudbalera sa najvećim brojem kartona tokom svjetskih prvenstava.

Zidan, porijeklom iz Alžira, u dresu Francuske nastupao je na Mundijalima 1998, 2002. i 2006. godine, odigrao je ukupno 12 utakmica, a kažnjen je sa šest kartona, od čega dva crvena i četiri žuta, prenosi Anadolija.

Sa prvim crvenim kartonom na svjetskom prvenstvu Zidan se upoznao 1998. godine, u susretu grupne faze između Francuske i Saudijske Arabije. Francuska je u ovom susretu slavila sa 4:0, a Zidan je napustio teren u 71. minutu nakon što mu je sudija pokazao crveni karton.

Glava u prsa Materacija

Ali, ovaj crveni karton Zidana nije ostao toliko upamćen, u odnosu na onaj koji je dobio osam godina kasnije, u finalu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, odigranom između Francuske i Italije.

Zidan je na Olimpijskom stadionu u Berlinu, već u sedmom minutu utakmice doveo u vođstvo ekipu "trikolora".

Svega 12 minuta kasnije glavom je pogodio Marija Materacija, te izjednačio na 1:1, što je bio i konačan rezultat regularnog toka utakmice.

Strijelci golova na utakmici bili su na sceni u 110. minutu, kada je Zidan udario glavnom Materacija u prsa, te dobio crveni karton.

Italija je bila bolja u izvođenju jedanaesteraca, pa je slavila rezultatom 5:3. Ipak, Zidanova glava u prsa Materacija, detalj je koji se najviše prepričavao dugo nakon prvenstva.

Zidana sa najvećim brojem žutih kartona prate Brazilac Kafu, Kamerunac Rigobert Song, Argentinac Dijego Armando Maradona, i Njemac Lotar Mateus.

Kafu je za 10 odigranih utakmica dobio šest žutih kartona, Song u devet utakmica tri žuta i dva crvena, Maradona u 21 susretu četiri žuta i jedan crveni, a Mateus u 25 utakmica pet žutih kartona.

2018060823080183534480089Web

Izvor: Anadolija

Najbrži crveni karton u 56. sekundi

Urugvajac Sergio Baptista je na Svjetskom prvenstvu 1986. godine u Meksiku, ušao u istoriju kao vlasnik najbrže dobijenog crvenog kartona. Baptista je isključen iz igre u 56. sekundi, u susretu Urugvaj - Škotska.

Peruanac Mario de Las Kasas je prvi fudbaler koji je isključen iz igre u istoriji svjetskih prvenstava, a to se desilo 1930. godine, u finalnoj utakmici prvog Mundijala u Urugvaju, između Perua i Rumunije.

Prvi golman koji je kažnjen crvenim kartonom je Italijan Đanluka Paljuka, na Svjetskom prvenstvu 1994. godine. Paljuka je u susretu grupne faze protiv Norveške, dobio crveni karton u 21. minutu. Iako su ostali bez jednog igrača "nebo plavi" su golom Dine Bađa u 69. minutu pobijedili Norvešku.

Izvor: Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.