Među obaveznim lektirama za đake na jugu Srbije i autobiografija Hilari Klinton
Hilari Klinton

Među obaveznim lektirama za đake na jugu Srbije i autobiografija Hilari Klinton

Đaci prvog razreda gimnazije u opštinama na jugu Srbije, prema sadašnjem predlogu, među obaveznim štivom za čitanje imaće i autobiografiju Hilari Klinton.

Kako pišu "Večernje novosti" knjiga supruge bivšeg predsjednika SAD i Trampovog protivkandidata naćiće se na spisku lektire na časovima albanskog jezika, predlog je Albanskog nacionalnog savjeta.

Kako navodi list, Nacionalni prosvetni savjet sugerisao je, međutim, da se djelo bivše državne sekretarke SAD i senatorke izbaci iz plana i programa i zameni prikladinijim sadržajem. 

Predsjednik NPS Radivoje Stojković potvrđuje za "Novosti" da je o ovome bilo riječi na poslednjoj sjednici Savjeta, te da su se složili da nastavni plan i program u cjelosti mogu da podrže, ali uz napomenu da bi ovo djelo trebalo izbaciti iz njega. 

"Predložili smo 'Autobiografiju' Branislava Nušića koji je odlična spona između dva naroda. Ta spona može da bude i porodica Skender-bega, kome su brat i otac bili u manastiru Hilandar", kaže on. 

Da se o nastavnom planu i programu za albanski jezik i književnost diskutovalo na poslednjoj sednici za "Novosti" potvrđuje i istoričar Momčilo Pavlović, član NPS koji takođe smatra da Hilari Klinton u ovom trenutku nije tačka koja spaja srpske i albanske učenike. 

"Ona nije ni književnik, niti je etablirani naučnik, niti može stajati pored Štefana Cvajga, Pjera i Marije Kiri. Albanci imaju pravo da predlažu sadržaje koji su bitni za njihov identitet, ali Klintonova nije ilustrativni primjer, to je prije propaganda i bespotrebna provokacija", kaže Pavlović. 

Prosvetni savjet je svoje sugestije uputio Zavodu za unapredjivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji se bavi izradom nastavnih planova i programa, a u ovom slučaju saradjuje sa Nacionalnim savjetom koji je zvanični predlagač plana i programa. 

Zlatko Grušanović, direktor Zavoda, objašnjava za "Novosti" da Albanski nacionalni savjet predlaže listu književnih djela koja će se naći u programu. Sugestije koje je dao NPS Zavod će predočiti Albancima. 

"Ukazaćemo im da autobiografiju Hilari Klinton treba da zamjene nekim djelom koje će podsticati sprsko-albansko prijateljstvo. Na sjednici NPS govorilo se o nizu zajedničkih tema iz istorije i književnosti kao što su npr. Marko Kraljević ili Skender-beg, koji mogu biti spona, a ne linija razdvajanja", objašnjava Grušanović. 

Prosvjetni zakoni kažu da manjinski savjeti mogu, a ne moraju da prihvate sugestiju Zavoda te da poslednju riječ daje ministar koji može da prihvati ili odbije nastavni plan i program, sa Hilari Klinton ili bez nje. 

Ovaj plan i program za prvi razred gimnazije, odnosiće se na učenike gimnazijskih odjeljenja u Bujanovcu i Preševu koje je prošle godine upisalo 330 učenika u 11 odjeljenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.