Parlament zabranio korištenje mobilnih telefona učenicima osnovnih škola
Ilustracija

Francuska

Parlament zabranio korištenje mobilnih telefona učenicima osnovnih škola

Francuski parlament usvojio je zakon kojim se zabranjuje korišćenje mobilnig telefona učenicima osnovnih škola.

Nacionalni parlament je u četvrtak prihvatio nacrt zakona koji je predložila Keti Rakon-Buzon, zastupnica vladajuće Republike u pokretu (LREM).

Ovim zakonom, koji stupa na snagu u septembru, kada počinje nova školska godina, učenicima osnovnih škola u Francuskoj zabranjuje se da tokom boravka u školi nose i koriste mobilne telefone.

Prema ovom zakonu, nastavnici će moći da koriste mobilne, iako je u prvobitnoj verziji zakona traženo da se zabrana odnosi i na prosvjetne radnike.

Zabrana se ne odnosi na učenike srednjih škola.

Žan-Mišel Blanker, ministar obrazovanja Francuske, krajem 2017. godine je izjavio da je potrebno zabraniti upotrebu mobilnih u francuskim školama kako bi se pomoglo učenicima da se bolje skoncentrišu na nastavu.

Prema nekim istraživanjima, više od 90 posto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje telefon.

Ova inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele razmišljati o uvođenju sličnih mjera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.