Izložba čuvenog britanskog muzičara i vizuelnog umjetnika Briana Enoa u Sarajevu: Učestvuje i Ivana Radovanović
Brian Eno

Audio-vizuelni umjetnički program „77 miliona slika“

Izložba čuvenog britanskog muzičara i vizuelnog umjetnika Briana Enoa u Sarajevu: Učestvuje i Ivana Radovanović

U programu otvaranja izložbe čuvenog britanskog muzičara i vizuelnog umjetnika Briana Enoa, od 13. do 15. juna, u Image Sarajevu, učestvuje i Ivana Radovanović sa Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

Na poziv "British Council-a" u Sarajevu, pored Katarine Švabić sa Univerziteta Mediteran, učestvuje u programu kao predstavnik umjetničke scene Crne Gore, uz prepoznatljiva  umjetnička imena sa Zapadnog Balkana. Iz svake zemlje, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije, učestvuje po dva umjetnika. Oni su specijalni gosti britanskog umjetnika, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

5496005e643044cc97ef34505c3384512112ivanaglavnapreviewOrg

Ivana Radovanović

Ovaj projekat je inicijativa "British Council-a" na regionalnom nivou sa ciljem povezivanja i izgradnje kulturne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Muzičar, producent, vizualni umjetnik, mislilac i aktivist Brian Eno je u ranim 70-im godinama postao utemeljitelj "Roxy Music-a", nakon čega slijedi niz uticajnih solo albuma. Njegova vizionarska produkcija uključuje albume s čuvenim grupama "Talking Heads", "Devo", "Laurie Anderson", "U2 and Coldplay", dok njegova duga lista saradnje uključuje snimanja s muzičarima kao što su Dejvid Bovi, Džon Kal, Dejvid Birn, Grejs Džons, Džejms Blejk i mnogi drugi, saopšteno je.

Kako je navedeno, njegove vizuelne eksperimentalne izložbe poznate su širom svijeta. Autor je cjelokupnog video i audio sadržaja instalacije koja je pod nazivom 77 miliona slika obišla svijet, a koja će biti predstavljena i u Sarajevskom muzeju.

brianenoweb

Foto: Univerzitet Crne Gore

Izvorno zamišljena 2006. godine, istalacija 77 miliona slika propraćena je mijenjanjem ambijentalnih zvukova u uslovima slabog osvjetljenja, stvarajući impresivan i meditativan doživljaj. Naslov izložbe, 77 miliona slika, kako se navodi, predstavlja mogući broj različitih kombinacija audio i video sadržaja koje generira kompjuterski program koji se ne ponavlja u bilo kojem trenutku, stvarajući potpuno jedinstveno umjetničko iskustvo i jedinstveno iskustvo za svakog posjetitelja.

Otvaranje izložbe će biti 13. juna, u 21 sat, u Istorijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u Sarajevu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.